Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 07. 20.

A szíriai légvédelem izraeli rakétákat semmisített meg Aleppo térségében

2021. 07. 20.

Izraeli rakétákat semmisített meg keddre virradóra a szíriai légvédelem Aleppótól délkeletre, az al-Szafirah térségben – jelentette a SANA állami hírügynökség.

Szíriai ellenzéki fegyveres csoportok szerint a támadások célpontja állítólag a Szíriávalszövetséges iráni Forradalmi Gárda támaszpontjai és egy fegyvergyára voltak.

A dubaji székhelyű al-Hadasz tévécsatorna ugyanakkor Iránhoz köthető síita milíciák fegyverraktárairól tett említést.

A szíriai hadsereg szóvivője közölte, hogy a rakéták többségét megsemmisítették, és jelenleg kárfelmérést végeznek.

Izrael az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat Szíriában, és az idei esztendőben fokozta az offenzívákat. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael “árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyengítése érdekében.

A Közel-Keleten az elmúlt hetekben nőtt a feszültség, sokan úgyan vélik, a Szíria szövetségesének számító Irán megpróbál válaszcsapást tervel ki, mert tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokával.

Az izraeli légierő 2020-ban mintegy ötven szíriai célpontot támadott, a szíriai háború 2011-es kezdete óta pedig több száz légitámadást hajtott végre az országban. A szíriai légvédelem rendszerint visszaveri és hatástalanítja az izraeli agressziót az esetek többségében minimális anyagi kár keletkezik. Viszont a legutóbbi izraeli támadás civil lakóépületet érintett amiben meghalt egy férfi és hatan köztük egy nő és gyereke sebesültek meg.

Korábban az izraeli támadások céljai az iszlamisták előretörésének elősegítése. A háború elvesztésével a terroristák menekülését biztosították az izraeliek.

Az elmúlt hónapokban viszont Tel-Aviv attól retteg, hogy Szíria és térségbeli szövetségesei megtorló katonai támadást indít a cionista állam ellen.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI/RT

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑