Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 01. 24.

A Standard & Poors leminősítette Lengyelországot

2016. 01. 24.

Ennél jobb bizonyítékot nem is lehetne elképzelni arra, hogy a hitelminősítők a liberálisok kesztyűbábjai és semmi közük a valós gazdasági helyzet értékeléséhez.

Az elmúlt hetekben az új lengyel kormány kapcsolata nagyon megromlott Brüsszellel, miután az EU-t és Merkelt a nácikhoz hasonlították, mire Brüsszel válaszként elindította a lengyel médiatörvények felülvizsgálatát.

merkel

Mint korábban is láthattuk, például Magyarország esetén, vagy a görögöknél – ahol a viselkedésük és az EU-hoz való aktuális viszonyuk alapján minősítettek hol fel, hol le – a hitelminősítők az uralkodó politikai klientúra teljes kiszolgálását tették meg hitvallásuknak, amikor Lengyelország adósság-besorolását A- szintről BBB+-ra módosították. Vagyis Lengyelország várhatóan drágábban tudja majd csak finanszírozni az államadósságát.

A Commerzbank londoni elemzőjének nyilatkozata a leminősítésről: “Ez nagyon világos üzenet más szuverén adósoknak is, arra intve őket, hogy ne nyúljanak a hosszú évek alatt felépített alkotmányos keretekhez, mert ennek leminősítés és ebből eredően a finanszírozási költségek emelkedése lesz a következménye”.

A Fitch Ratings és a Moody’s egyelőre nem módosított az osztályzatán, de nem lennék meglepve, ha változtatnának rajta.

Orientlalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑