Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2023. 10. 09.

Az európai országok Izraellel szolidárisak

2023. 10. 09.

Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló segélyprogramját

 Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló teljes segélyezési programját az Izraellel vállalt “rendíthetetlen szolidaritása” jeléül – jelentette be hétfőn Svenja Schulze német fejlesztési miniszter.

A tárca szóvivője azt közölte, hogy a felülvizsgálat idejére az idei és a jövő évre tervezett segélyek kifizetését leállítják.

Svenja Schulz azt mondta, hogy a felülvizsgálatot “precíz módon”, a partnereikkel egyeztetve akarják véghezvinni. “Meg akarjuk beszélni Izraellel, hogy a fejlesztési projektjeink hogyan szolgálhatnák legjobban a régió békéjét és Izrael biztonságát” – fogalmazott.

Schulze már vasárnap jelezte, hogy a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen előző nap indított támadása tükrében minisztériumában át fogják tekinteni a palesztin területek támogatására tett vállalásaikat. A miniszter tájékoztatása szerint Németország 250 millió euró értékben vállalta fejlesztési segélyek folyósítását a palesztinoknak.

Eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt. A palesztin hatóságokat közvetlenül nem támogatják – tette hozzá Schulze.
Frank-Walter Steinmeier német államfő egy berlini díjátadó ünnepség előtt nyilatkozva arról beszélt újságíróknak, hogy az Izrael elleni támadás után különösen ébernek kell lenni az antiszemitizmus esetleges jeleire Németországban.

“Meg kell védenünk a zsidók életét országunkban, és határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus és az Izrael elleni gyűlölködés minden formájával szemben. Nem tűrhetjük, hogy az utcákon ünnepelni próbálják az Izrael elleni brutális támadásokat” – fogalmazott a német államfő.

Szombaton a német főváros Neukölln kerületében a rendőrség szerint nagyjából ötven ember gyűlt össze egy palesztinokat támogató demonstráción.

Az ukrán elnök elítélte a Hamász támadását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten elítélte a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlésén hétfőn a Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadását, azzal vádolva meg a palesztin csoportot, hogy büszkélkedik a tagjai által elkövetett atrocitásokkal.

“Soha nem feledhetjük, mit tettek a terroristák Izraelben. Rakéták ezreit lőtték ki békés településekre, autózó emberekre nyitottak tüzet az utakon, férfiakra, nőkre, gyerekekre, senkit nem kíméltek” – mondta Zelenszkij videoüzenetében. “A terroristák maguk készítettek felvételeket az atrocitásokról, és büszkék is voltak rájuk” – tette hozzá.

Zelenszkij párhuzamot vont az izraeli vérengzések és aközött, amit Ukrajna az Oroszország által 2022 februárjában indított háborúban eddig megtapasztalt, például Bucsában, ahol civilek elleni tömegmészárlást hajtottak végre.

“Ugyanaz a gonosz erő volt. Az egyetlen különbség, hogy Izraelt egy terrorszervezet, Ukrajnát pedig egy terrorista állam támadta meg” – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij azt is hozzátette, Irán nem állíthatja, hogy semmi köze nincs az izraeli és ukrajnai eseményekhez.

Ausztráliában az izraeli zászló színeiben világították ki a nevezetes épületeket

Ausztráliában az izraeli zászló színeiben világították ki hétfőn este a nevezetes épületeket szolidaritásképpen a Hamász palesztin radikális szervezet támadása miatt.

Kék-fehér fényárba merült a sydney-i operaház, a canberrai parlament és a melbourne-i nemzeti galéria épülete is.
Ezzel párhuzamosan Sydney utcáin százak tüntettek a palesztinok mellett, és kifejezték haragjukat az operaház megvilágítása miatt. Sokan palesztin zászlókat lengettek. Egyes transzparenseken “Szabad Palesztina” és “Nemet mondunk a megszállásra” feliratok voltak olvashatók.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő korábban hiába próbálta lebeszélni a megmozdulás résztvevőit, hogy a számos áldozat miatt mondják le a tüntetést. “A Hamász terrorja megbocsáthatatlan” – jelentette ki Albanese.

Németh Zsolt: Magyarország elítéli a Hamász barbár támadását Izrael ellen

 Magyarország elítéli a Hamász barbár támadását Izrael ellen, erre az embertelen erőszakra semmilyen mentség nincsen – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) őszi ülésszakának első munkanapján, telefonon nyilatkozva közölte: Izraelt az 1973-as jóm-kipúri háború óta nem érte ehhez hasonlítható agresszió. “Magyarország szolidáris Izraellel, és elismeri jogát az önvédelemhez” – szögezte le.

Az Ábrahám-egyezmények elősegítették a béke megteremtését a Közel-Keleten, ez volt egyetlen járható út. Tegyük fel a kérdést, kinek az érdeke volt ennek az ellehetetlenítése!” – mutatott rá nyilatkozatában.

A fideszes politikus közölte: hétfő este a magyar delegáció tagjaival együtt a franciaországi zsidó szervezetek által szervezett tüntetésen fog részt venni Strasbourgban, az Európa Tanács épületet előtt.

Arról is beszélt, hogy a PACE őszi ülésszakának napirendjén számos, Európában illetve Európa peremén a közelmúltban kialakult fegyveres katonai konfliktus szerepel. “Az erőszak spirálja egyre erősebben érzékelhető, ami azt jelzi, hogy a rend helyreállítása, a világrend megerősítése kiemelkedő fontos feladata a nemzetközi közösségnek” – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

Olaf Scholz és Emmanuel Macron hazájuk szolidaritásáról biztosította Izraelt

Németország és Franciaország együtt, vállt vállnak vetve kiáll a támadás alatt álló Izrael mellett – mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Hamburgban.

A német és a francia kormány kétnapos közös tanácskozásának kezdete előtt tett közös sajtónyilatkozatban Olaf Scholz a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet Izrael elleni támadását barbárságnak nevezve kijelentette, hogy “a terror nem fog győzni, a gyűlölet nem fog diadalmaskodni és az erőszak nem kerekedik felül”.

Izrael megvédi polgárait, Németország és Franciaország pedig kiáll mellette – tette hozzá a német kancellár, kiemelve, hogy Izrael biztonsága német államérdek.

Ismertette, hogy hétfő este francia vendégével együtt telefonkonferenciát tartanak Joe Biden amerikai elnökkel és Rishi Sunak brit kormányfővel. Mint mondta, mind a négy ország közös meggyőződése, hogy a Hamász támadásából nem lehet az egész közel-keleti térségben szétterjedő “futótűz”, ezért senkinek sem szabad “tovább szítani a terrort”.

Emmanuel Macron aláhúzta, hogy hazája és Németország teljes szolidaritást vállal Izraellel, és közös feladatnak tekinti a terrorizmus elleni harcot. Hozzátette: az amerikai elnököt és a brit kormányfőt bevonva beszélik meg, hogy milyen lépéseket tegyenek “ebben a drámai helyzetben”.

Sok külföldi életét vesztette, illetve eltűnt

 Több tucatnyi külföldi vesztette életét, tűnt el, illetve hurcolták el a Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei összehangolt hétvégi támadásuk során.

A legfrissebb adatok szerint nyolcszázra nőtt a Hamász halálos áldozatainak száma.
Sokan közülük egy techno zenei fesztiválon vettek részt a sivatagban, közel a Gázai övezet határához, amikor a támadás történt.
Thaiföld eddig 12 halott, 9 sebesült és 11 fogságba esett állampolgáráról számolt be. Mintegy 30 ezer thaiföldi dolgozik Izraelben, főleg a mezőgazdaságban.

A bangkoki vezetés hétfőn közölte, hogy Jordániával, Egyiptommal és Malajziával együttműködve igyekszik elérni túszul ejtett állampolgárai szabadon engedését. Eddig hozzávetőleg 1400 thaiföldi jelentkezett evakuálásra, elsőként azonban a kilenc sebesültet fogják kimenekíteni Izraelből.

Nepál tel-avivi nagykövetsége az ország tíz állampolgárának halálát jelentette be. Mindegyikük Alumim kibucban dolgozott háztartási alkalmazottként. Négy nepáli megsebesült a palesztin rakétatámadásban, egynek pedig nyoma veszett.
Ukrajna tel-avivi nagykövetsége vasárnap azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár vesztette életét Izraelben.

A francia külügyminisztérium szintén vasárnap azt közölte, hogy egy francia nő meghalt a Hamász támadásában, hétfőn pedig egy újabb francia állampolgár haláláról számoltak be. Egy francia tisztségviselő szerint legkevesebb nyolc másik francia állampolgárt eltűntként tartanak számon.

Brit kormányzati források a BBC közszolgálati médiatársasággal hétfőn közölték, hogy az eddigi adatok szerint “tíznél több” brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.

A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan. A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.

A német külügyminisztérium közlése szerint több izraeli-német kettősállampolgár is van azok között, akiket elhurcoltak.
Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint kilenc amerikai állampolgár is a halálos áldozatok között van. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: valószínű, hogy további amerikai áldozatok is vannak. Hozzátette: meg nem erősített értesüléseik vannak arról, hogy a Hamász fogságába is kerültek amerikai állampolgárok.

Oroszország izraeli nagykövetsége hétfőn közölte, hogy legalább négy orosz állampolgárt eltűntként tartanak nyilván.
Kanada eddig egy halott és két eltűnt állampolgáráról számolt be.

Alicia Bárcena mexikói külügyminiszter beszámolója szerint a terroristák két mexikói állampolgárt raboltak el.

A brazil külügyminisztérium három eltűnt és egy sebesült állampolgáráról számolt be.

Paraguay szerint a latin-amerikai ország két állampolgárának veszett nyoma.
Panama és Írország egy-egy eltűnt állampolgáráról bír tudomással.

A Radio Zet lengyel rádió hétfőn Lodz városának zsidó közösségére hivatkozva egy a Hamász által elhurcolt izraeli-lengyel kettősállampolgárról számolt be. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter eddig még nem tudta megerősíteni az értesülést.

 Lengyelország légihidat létesít állampolgárai kimenekítésére

Lengyelország légihidat létesít Izraelből Kréta szigetén keresztül állampolgárainak kimenekítésére – jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető az X közösségi felületen azt írta, hogy az Izraelben tartózkodó lengyeleket katonai repülőgépekkel szállítják Krétára, ahonnan polgári gépekkel viszik őket tovább Lengyelországba.

A légihíd célja, hogy minél gyorsabban minél több lengyel turisták menekítsenek ki Izraelből – mondta el a miniszter később egy vidéki sajtóértekezletén.

Lengyelország vasárnap, a radikális iszlamista Hamász szombati támadását követően indította el állampolgárai kimenekítését Izraelből. A közvetlenül Lengyelországba történő evakuálásról Blaszczak hétfő délelőtt elmondta: két C-130 Hercules típusú katonai személyszállító repülőgép fedélzetén hétfőn reggel több mint 120 ember tért haza, előtte egy Boeing B737 típusú katonai géppel is Lengyelországba szállítottak több lengyelt. Összesen több mint 250 emberről van szó.

A negyedik katonai gép már leszállt Tel-Avivban – tudatta Blaszczak hétfő délután.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes hétfő délelőtt újságíróknak nyilatkozva elmondta: vasárnapig több mint kétezer, Izraelben rövid vagy hosszú távon tartózkodó, távozni szándékozó lengyel állampolgár jelentkezett.

Varsó első körben azoknak nyújt segítséget, akik a megszüntetett menetrend szerinti légijáratokkal tértek volna vissza, később az Izraelben élő lengyel vagy kettős állampolgárságú személyekre is sor kerül – mondta Jablonski. Jelezte: szabad kapacitásoktól függően Lengyelország más államok állampolgárainak kimenekítését is segíti, az evakuációról az európai uniós partnerekkel is egyeztetnek.

Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter hétfőn egy rádióinterjúban elmondta: kora ősszel számos lengyel zarándok szokott a Szentföldre utazni, általában a katolikus egyházzal együttműködő utazási irodák szervezésében. A lengyel kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy hazahozza a zarándokokat – hangsúlyozta Adamczyk.

A lengyel püspöki konferencia keretében működő turisztikai, zarándok- és migrációügyi tanács is bejelentette segítségét az Izraelben tartózkodó zarándokok hazahozatalában.

A brit kormányfő összehívta a rendkívüli helyzetekben ülésező tanácskozó testületet

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó testületét (COBRA) a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után kialakult helyzet áttekintésére.

Brit kormányzati források a BBC közszolgálati médiatársasággal hétfőn közölték, hogy az eddigi adatok szerint “tíznél több” brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.

A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan. A 20 éves Nathanel Young az izraeli hadseregben szolgált, és a Hamász támadása utáni harcokban vesztette életét.

A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.

A külügyminisztérium hétfőn közzétett, felülvizsgált utazási útmutatója arra szólítja fel a briteket, hogy ha nem elengedhetetlenül szükséges, semmiképpen ne utazzanak Izraelbe. A minisztérium tájékoztatása felhívja a figyelmet arra is, hogy az izraeli hatóságok a jelenlegi helyzetben gyors intézkedéssel lezárhatják az ország nemzetközi határait, beleértve a repülőtereket.

Hétfői nyilatkozatában Rishi Sunak kijelentette: Nagy-Britannia az Izraellel legerősebb szövetségesi viszonyt fenntartó országok közé tartozik, és folyamatos segítséget nyújt az izraeli kormánynak a Hamász támadása nyomán előállt helyzet kezelésében.

A brit kormányfő részletek említése nélkül úgy fogalmazott: Nagy-Britannia eddig is ellátta Izraelt olyan eszközökkel, amilyeneket Izrael az elmúlt két napban saját védelmében használt.

Sunak hozzátette: beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és biztosította őt arról, hogy London továbbra is megad minden olyan segítséget, amelyre Izraelnek szüksége van, “legyen szó diplomáciai, hírszerzési vagy biztonsági támogatásról”. Elmondta azt is, hogy még hétfőn összeül az ő elnökletével a különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testület (COBRA).

E testület értekezleteinek eredményéről a brit kormány rendszerint nem ad részletes utólagos tájékoztatást.

Az észak-londoni Golders Green kerületben, a londoni zsidó közösség legnagyobb lélekszámú központjában hétfőn “Free Palestine” (Szabad Palesztina) felirat jelent meg az egyik helyi vasúti felüljáró tartószerkezetén.

A közelben egy gázpalackkal betörték egy kóser étterem üvegajtaját, de a rendőrség közleménye szerint a vizsgálat arra vall, hogy nem antiszemita indíttatású támadásról, hanem közönséges betörésről van szó.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) ugyanakkor hétfői közleményében hangsúlyozta: a múltbeli tapasztalatok alapján biztosra vehető, hogy az Izraelben elkövetett hétvégi terrortámadások után meredeken emelkedni fog az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában.

A CST éppen ezért részletes tárgyalásokat tartott Suella Braverman brit belügyminiszterrel, Tom Tugendhattal, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkárával és számos magas rangú rendőri vezetővel – áll a szervezet hétfői tájékoztatásában.

Suella Braverman az X (korábbi nevén Twitter) portálon már előző nap hangsúlyozta: valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen.

Braverman is bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a Community Security Trust (CST) vezetőivel, és biztosította őket arról, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtesz a zsidó közösség megvédése érdekében.

Josep Borrell: az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről

Az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről – jelentette be hétfőn az X közösségi médiában Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl-menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videokonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez.

Stano felhívta a figyelmet, hogy rengeteg diplomáciai tevékenység folyik mind a tagállamok és az EU részéről, mind pedig nemzetközi szinten a külföldi partnerekkel. Josep Borrell szombat óta kapcsolatban áll Izrael, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Jordánia külügyminisztereivel és a Palesztin Hatóság miniszterelnökével. Továbbá közös telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok, Németország és Olaszország külügyminisztereivel a helyzet kezelése érdekében – tette hozzá.

Akármennyire is nehéz párbeszédet kialakítani a felek között, az EU végső célja az, hogy lehetővé tegye az izraeliek és a palesztinok számára, hogy békében és együtt élhessenek, anélkül, hogy olyan drámai, terrorista eseményeken kellene keresztülmenniük, mint amilyeneknek szombat óta tanúi vagyunk – fogalmazott Peter Stano.

A Palesztinának nyújtott uniós segélyekkel kapcsolatos kérdésre Eric Mamer, a testület vezető szóvivője hangsúlyozta: az EU semmilyen módon nem finanszírozza a Hamászt vagy akármilyen tevékenységét.

“A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat” – tette hozzá. Szavai szerint az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat “sem közvetlenül, sem pedig közvetve” egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely, vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑