Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2015. 10. 03.

Bahrein hazazavarta az iráni nagykövetség diplomatáit

2015. 10. 03.

Az öböl-menti arab monarchia megszakította minden diplomáciai kapcsolatát Iránnal, mert állítása szerint a perzsa állam beavatkozik az ország belügyeibe.

A Bahreini Királyság hazahívta a teheráni nagykövetét, és 72 órát adott az iráni diplomáciának, hogy elhagyják az országot.

A monarchia külügyminisztériumának közleménye szerint, Irán nem tiszteli a nemzetközi törvényeket és folyamatosan beavatkozik az ország belügyeibe, ellentétet szítva a társadalmon belül. Ezért úgy döntött a minisztérium, hogy hazahívja teheráni nagykövetét Rashed Saad Al-Dusiri-t, és nemkívánatos személyeknek tekinti az iráni diplomatákat, akiknek három napon belül el kell hagyniuk az országot.

A közlemény szerint a bahreini hatóságok egy fegyverraktárt fedeztek fel, amiben 1,5 tonna robbanószert is találtak. Ez ügyben több embert letartóztattak, akik állítólag iráni és iraki kapcsolattal rendelkeznek.

Bahreini tüntetők a Gyöngy téren 2011.-ben.

Az arab tavasz hatására 2011 februárjában, Bahreinban is békés tüntetések kezdődtek az abszolút monarchia rendszere ellen. A feszültséget mélyítette, hogy az uralkodó és a társadalom más muszlim egyházhoz tartozik. Míg királyi család szunnita, addig a bahreini lakosság többsége síita egyház követői közé tartoznak.

A Gyöngy forradalomként nevetett tüntetéssorozaton a lakosság hónapokon keresztül követelte a reformokat, szabad választásokat és a demokratikus berendezkedést az uralkodótól.  A tüntetések a hatóságok agresszív fellépésének és több száz ember letartoztatásának ellenére is folytatódtak.

Bahrein a térségben az Egyesült Államok szövetségesének tekinthető, aki szorult helyzetében szintén a nyugatbarát Szaúd-Arábiától kért és kapott is segítséget. Rijad a szárazföldi csapatait küldte a sziget országba, hogy megfojtsa a tüntetéseket, ezzel biztosította az uralkodó család hatalmát.

A nemzetközi diplomácia mindvégig mély hallgatással kísérte az eseményeket, ellentétben a többi arab országban kitört tüntetésekkel, ahol a nyugati kormányok az első naptól követelték az államfők és kormányok azonnali lemondását.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑