Duterte erői győzedelmeskedtek Marawiban

Véget értek az öt hónapja tartó harcok a Fülöp-szigeteki Marawiban, miután a katonák az utolsó iszlamistával is végeztek hétfőn az ország déli részén fekvő városban. A harcok végét Delfi Lorenzana védelmi miniszter jelentette be.

Nincs több fegyveres Marawi városában” – mondta Lorenzana, aki szerint a katonák végeztek az utolsó iszlamistákkal is az általuk még elfoglalt néhány belvárosi épületben, de hadműveletek lesznek még, és hat zászlóaljnyi katona marad a városban. A tárcavezető részletekben nem bocsátkozott.

Helyszíni jelentések szerint egész reggel puskaropogást és tüzérségi fegyverek robaját lehetett hallani Marawiban. Eduardo Ano hadseregparancsnok szerint a katonák 42 holttestet találtak két visszafoglalt épületben és egy mecsetben. Nem kizárt, hogy a sarokba szorított lázadók közül egyesek önkezükkel vetettek véget az életüknek.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök már kedden bejelentette, hogy a hadsereg felszabadította Marawi várost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez köthető lázadók uralma alól, a hadsereg ugyanakkor arról számolt be, hogy 20-30 lázadó még tartja magát, és mintegy 20 túsz van náluk. A hadsereg előző nap jelentette be, hogy katonái megölték a lázadók két megmaradt vezetőjét, Omarkhayam Mautét és Isnilon Hapilont, és 17 túszt kiszabadítottak.

Hapilon volt az Abu Sayyaf nevű Fülöp-szigeteki terrorszervezet egyik parancsnoka, az Iszlám Állam délkelet-ázsiai „emírje”, akit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a legkeresettebb terroristák között tartott számon. Az általa vezetett csoport felelős az országban elkövetett számos terrormerényletért és emberrablásért.

Marawiban napra pontosan öt hónappal ezelőtt, május 23-án robbantak ki az összecsapások, amikor a kormányerők kísérletet tettek Hapilon őrizetbe vételére. Marawi egyes részeit elfoglalta a Maute nevű csoport – amelynek egyik alapítója Omarkhayam Maute volt -, Duterte államfő pedig szükségállapotot hirdetett ki Mindanao szigetén.

Hétfői manilai összesítés szerint a marawi erőszakcselekményekben 1131 ember halt meg, köztük 919 feltételezett szélsőséges fegyveres, 165 katona és rendőr, illetve 47 civil. A biztonsági erők legalább 1780 túszt, köztük egy római katolikus papot szabadítottak ki. Mintegy félmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét a városban és környékén.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑