2017. 09. 24.

Kazahsztán a digitális Selyemúton

Óriási lemaradást kell behozniuk a közép-ázsiai országoknak a digitális szektorban, de legalább már elindultak az úton.

Nemzeti Vagyonalapok képviselői gyűltek össze Asztanában új lehetőségek, új piacok után kutatva. A digitális gazdaság korában Kazahsztán lehetőségekkel és kihívásokkal is szembesül.

Nemzeti Vagyonalapok 9. Nemzetközi Találkozóján 30 ország 200 résztvevője vitatta meg a kockázatkezelés és a befektetési piac új trendjeit, elsősorban a digitális szektorban. A kazahsztáni nemzeti vagyonalap, a Samruk-Kazyna igyekszik több lábra helyezni az ország gazdaságát, amely most szinte kizárólag az olajtól függ.

„ Számunkra az alapnál az a legfontosabb, hogy diverzifikáljuk a portfóliónkat” – magyarázta a Samruk-Kazyna stratégiai igazgatója, Baldzsit Kaur Grewal. – „Az olajszektoron kívül akarunk terjeszkedni, olyan területeken, mint a zöld gazdaság vagy a napenergia-panelek.”

Már Közép-Ázsia fejlődő gazdaságai is megtették első botladozó lépéseiket a digitális piacon, ahol óriási lemaradást kell behozniuk. A kazah állami alap a General Electriccel írt alá együttműködési megállapodást egy fenntartható digitális ökoszisztéma létrehozásáról.

„Úgy gondolom, hogy Közép-Ázsia és konkrétan Kazahsztán, – mint Közép-Ázsia legnagyobb gazdasága, amely Ázsia és Európa keresztútján található – azzal, hogy ezeket a technológiákat bevezeti, képes lesz rohamléptekkel fejleszteni a gazdaságát is” – vélte a GE európai igazgatója, Deborah Sherry.

„Fejleszteni akarjuk az infrastruktúrát, a digitális gazdaságot, a mezőgazdaságot is” – magyarázta Jerzsan Tutkusev, a Samruk-Kazyn új iparágakért felelős igazgatója. – „Az infrastruktúra-fejlesztés relatíve egyszerű dolog, nagyon sokféle forrásból meg lehet oldani, de megfelelő képességekkel rendelkező szakemberek nem teremnek minden bokorban, ezügyben sürgősen tenni kell valamit, mert enélkül nincs digitális ipar.”

A megfelelő technológiák bevezetése és a digitális know-how átadása elsődleges Asztana számára. Az álllami alap portfóliójában lévő számos vállalat vesz részt a nemzeti Vállalkozás Átalakítási Programban, például a Kazpost, a kazah posta, amely például egy önkiszolgáló csomagkézbesítő rendszer bevezetésével indult el a digitalizáció útján.

A Kazposthoz hasonló nagy cégek digitális átállítása rendkívül fontos ha Kazahsztán az innováció és a technológia terén vezető szerepre tör Közép-Ázsiában, az úgynevezett digitális Selyemúton.

Orientalista.hu – Euronews

 

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑