Cadmus fordítás Cadmus

Megpuccsolták Robert Mugabét

A 93 ÉVES ZIMBABWEI ÁLLAMFŐ TÖBB ÉVTIZED UTÁN ÁLLHAT FEL AZ ELNÖKI SZÉKBŐL

Házi őrizetben van és napokon belül távozhat a hatalomból Robert Mugabe zimbabwei elnök. A dél-afrikai országban a hadsereg kedd éjjel vette át a vezetést azzal az indokkal, hogy meg akarják tisztítani az államfő környezetét az országnak gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözőktől. A fegyveres alakulatok egy képviselője – a szintén ellenőrzés alá vont – állami televízióban azt üzente a lakosságnak: hamarosan helyre áll a rend Zimbabwéban.

Helyszíni beszámolók szerint a hatalomátvétel vér nélkül zajlott, bár a tegnap reggeli órákban Mugabe fővárosi rezidenciája körül lövöldözést lehetett hallani. Hararében azóta is tankok és fegyveres alakulatok járőröznek, a külföldi kormányok pedig azt tanácsolták az ott tartózkodó polgáraiknak, hogy keressenek menedéket. A hadsereg Mugabén kívül Ignatius Chombo pénzügyminisztert is őrizetbe vette, aki magas rangú tagja az elnök által vezetett Zanu-PF (Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front) kormánypártnak. A BBC úgy tudja, hogy az afrikai egyenruhások szándékosan nem nevezik puccsnak a történteket, hiszen az rossz képet festene a hatalomátvételről a nemzetközi közösség számára. – Az mindenesetre egyértelmű, hogy Robert Mugabe már csak névlegesen elnök, és a hatalom szép lassan a hadsereg kezében összpontosul – véli a zimbabwei ellenzék vezetője.

A 93 éves Mugabe távozásával a világ egyik legidősebb és meglehetősen vitatott megítélésű politikusa vonulna vissza. Zimbabwe az Egyesült Királyságtól való, 1980-as függetlenedése óta gyakorlatilag kihívó nélkül irányítja az országot, és nagy szerepe volt abban is, hogy a fehér telepesek képviselői nemcsak a hatalomból, de szinte Zimbabwéből is kiszorultak. Az emberi jogi szervezetek szerint Mugabe nemcsak a britek leszármazottjaival, hanem „saját” polgáraival sem volt kegyes: a hatalma alatt 3-6 millió zimbabwei veszthette életét éhezés és politikai gyilkosságok következtében.

Bár a rangidős elnöknek sok kül­földi politikai szövetsé­gese van – köztük Kína és a Dél-afrikai Köztársaság –, egyes államok már 2005 óta próbálkoznak azzal, hogy Mugabét a hágai Nemzetközi Bíróság elé citálják. A politikus karrierjének jelenlegi válságához is a hatalom szeretete vezethetett, ugyanis az elnök múlt héten menesztette helyettesét, Emmerson Mnangagwát, akit épp egy puccs előkészítésével vádolt. Mnangagwa hatalmi ambícióit leginkább a first lady, az 52 éves Grace Mugabe nézte ferde szemmel, aki az elnök visszavonulása után a hatalom várományosa lett volna.

Az utóbbi időben a zimbabwei kormánypárton belül teljesen elszabadultak az indulatok Mugabe feleségének és helyettesének rivalizálása miatt, a sajtóban pedig olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy Grace Mugabe meg akarta mérgezni kihívóját. Emmerson Mnangagwa menesztése után a Dél-afrikai Köztársaságba menekült, ahonnan tegnap reggel tért haza – írta a The Guardian.

AZ ELLENTÉTEK ORSZÁGA

“Bár kicsit félelmetes a helyzet, úgy gondolom, hogy végül jól járunk. Jelenleg nagyon sok nehézség van az életünkben” – idéz a brit sajtó egy hararei zöldségest. Zimbabwe gazdasága valóban megszenvedte Mugabe hatalmát: az országban rengetegen éheznek, a fizetőeszközük teljesen elértéktelenedett, és a legtöbb közalkalmazott hosszú hónapokat tölt el fizetés nélkül. A helyzetet jól tükrözi, hogy a hiper­infláció csúcsán, 2008-ban egy amerikai dollár körülbelül 25 millió zimbabwei dollárt ért. Az általánosnak mondható szegénység ellenére a Mugabe család luxusban tölti napjait: az elnök feleségét csak Gucci Gracenek becézik, fiai pedig előszeretettel fotózkodnak méregdrága autókkal.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑