Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2019. 04. 14.

A védelmi miniszter vezetésével katonai tanács alakult Szudánban az ország irányítására

2019. 04. 14.

A SANA hírügynökség jelentése szerint a szudáni védelmi miniszter Awad Mohamed Ahmed Bin Awad vezérőrnagy lett annak a katonai tanácsnak a vezetője, mely a mai napon alakult meg Kahrtúmban. Kamal Abdel Maruf tábornok pedig a tanács elnökhelyettese lett.
A szudáni fegyveres erők korábban bejelentették, hogy katonai tanács alakul az ország irányítására egy átmeneti időszakra ameddig nem döntenek az elnök személyéről és nem alakul meg a nemzetgyűlés, valamint a kormányzósági tanácsok.
A katonai tanács szóvivője a szudáni televízióban bejelentette, hogy a céljuk jelenleg az, hogy az ország kilábaljon a már egy ideje tartó válságból. Éppen ezért megalakítják a Legfelsőbb Biztonsági Tanácsot a hadsereg, a rendőrség, az állambiztonsági erők és a hírszerző szolgálatok tagjaiból. A megalakult katonai tanács pedig egy időre átveszi a kormányzást és dolgozni fog a Szudáni Köztársaság alkotmányának kidolgozásán, melynek jelenlegi változatát még 2005-ben fogadták el. Három hónapra pedig rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat vezetnek be az országban, mely este tíz óra és reggel négy óra között lesz érvényben.
A hadsereg bejelentése szerint feloszlatják a jelenlegi elnökséget és feloszlatják a kormányt, a nemzetgyűlést, valamint a kormányzósági tanácsokat. Ezek helyett biztonsági tanácsok jönnek létre, melyek békés úton fogják fenntartani a rendet. A regionális és nemzetközi kapcsolatokat fenntartják és jó viszonyt kívánnak kialakítani a szomszédos államokkal, azonban mindig Szudán érdekeit fogják szem előtt tartani. Nem kívánnak más országok ügyeibe bele avatkozni és a szudáni nagykövetségek továbbra is zavartalanul működnek külföldön.
A védelmi miniszter a nyilatkozathoz azt is hozzátette, hogy a hadsereg alakulatai fent fogják tartani a rendet a lakóövezetekben, biztosítják a hidakat és a kommunikációs hálózatokat, valamint a légi közlekedés zavartalanságát.
Orientalista.hu – Al-Isfahani (SANA)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑