Mianmarban szabadon engedték a japán újságírót

Mianmar szabadon engedi a japán újságírót, akit álhírek terjesztésével vádolva csukott le még április közepén. A lépést baráti gesztusnak szánja Tokió iránt – adta hírül csütörtökön a mianmari állami média.

“Bár az újságíró megszegte a törvényt, az ügyet lezárjuk, őt pedig elengedjük eleget téve a japán kérésnek tekintettel Mianmar és Japán szoros kapcsolataira és jövőbeni viszonyára” – áll az országot irányító katonai junta hivatalos közleményében.

Az újságíró, a 45 éves Juki Kitazumi korábban az egyik legolvasottabb japán lapnak, a Nikkeinek tudósított Mianmarból, később szabadúszóként több japán sajtóorgánumnak dolgozott, és olyan tartalmakat osztott meg a közösségi médiában, amelyek érzékenyen érintették a mianmari katonai hatalmat.

Április 18-án tartóztatták le ranguni házában, és egy olyan börtönbe szállították, ahol politikai foglyokat őriznek. Már februárban is őrizetbe vették egyszer, de akkor pár órával később elengedték.

A japán kormány tiltakozott az újságíró letartóztatása miatt, Szuga Josihide kormányfő pedig fogadkozott, hogy Tokió mindent megtesz a kiszabadítása érdekében.

A mianmari hadsereg idén február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat. Azóta rendszeresek a tüntetések az országban, amelyeket a junta könyörtelen elfojt. Jogvédők szerint legalább 730 tiltakozót megöltek, és őrizetbe vettek több mint 3 ezer embert, aki valamilyen formában tiltakozott a puccs ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑