Cadmus fordítás Cadmus

Nőt az újságírók elleni gyilkosságok száma az idén

2018. 12. 19.

Hatvanhárom kommunikációs szakembert öltek meg 2018-ban a világon, nyolc százalékkal többet, mint tavaly – áll a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet kedden közzétett éves jelentésében, amelyben a sajtószabadság romlásáról számolt be.

Ez az elmúlt három év legsúlyosabb adata, amellyel együtt 702 hivatásos újságírót gyilkoltak meg az elmúlt tíz évben a világon. Az elmúlt évtizedben 2012-ben ölték meg a legtöbb újságírót, szám szerint 87-et. Ezután csökkenő tendencia kezdődött, és 2017-ben volt a legkisebb ez a szám: 55.

Ha a 2018-as számba beleszámítjuk azokat a nem hivatásos újságírókat, jellemzően azokban az országokban, amelyekben korlátozottabb az információhoz való hozzáférés, és az újságírói munkához nélkülözhetetlen munkatársakat, akkor a gyilkosságok száma 80-ra tehető – közölte az RSF. „Az újságírók elleni gyilkosságok száma példa nélküli szintet ért el idén. Minden jelentés riasztó” – mondta Christophe Deloire, az RSF főtitkára.

Az RSF jelentése, amelyet 1995 óta tesz közzé minden évben, hozzáteszi, hogy 348 újságíró ül börtönben tevékenységével összefüggésben, hét százalékkal több, mint az előző évben, és további 60 újságírót tartanak túszként fogva, 11 százalékkal többet, mint 2017-ben.

Bár a gyilkosságok főbb helyszínei olyan fegyveres konfliktus sújtotta országok voltak, mint Afganisztán (15 halott) vagy Szíria (11 halott), 45 százalékuk olyan országban történt, amelyben nincsen háború. Ezek közül „kiemelkedik” Mexikó, ahol 9 újságírót gyilkoltak meg az idén.

Mexikóban különösen a politikusokat érintő korrupciós ügyekkel és a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyeket nyomon követő újságírók válhatnak megfélemlítés és bántalmazás áldozatává – teszi hozzá a jelentés.

„Az országot uraló, széles körben elterjedt korrupcióhoz társuló büntetlenség rekordszintet ér el, és táplálja az erőszak ördögi körét” – fogalmaz az RSF, amely szerint az újságírók védelmére vonatkozó intézkedések „elégtelenek és hatástalanok”.

A listán kitűnik még az Egyesült Államok, ahol hat újságírót gyilkoltak meg, közülük ötöt a Capital Gazette című annapolisi (Maryland) lapnál júniusban történt többszörös gyilkosságban. Ez volt a legsúlyosabb támadás, amelyet valamely médium munkatársai ellen elkövettek az Egyesült Államok történetében. Az ámokfutó ezt megelőzően hat éven át zaklatta a lap munkatársait a Twitter közösségi hálón.

A Ján Kuciak szlovák és Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró elleni gyilkosság „teljes mértékben a sajtószabadság ellenségei eltökéltségének bizonyítéka” – fogalmaz az RSF, amely hozzáteszi, hogy az újságírók közül 49-en váltak gyilkosság áldozatává, míg 31-en egyéb módon vesztették életüket munkájuk végzése során.

Deloire szerint a különböző politikai vezetők vagy üzletemberek által a közösségi hálón folytatott gyűlöletbeszéd a riporterek ellen a támadások „aggasztó mértékű növekedését eredményezte”.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑