Cadmus fordítás Cadmus

Örömünnep Mugabe lemondása után Zimbabwéban

2017. 11. 22.

A lakosság egy új korszak kezdetét ünnepli Zimbabwéban, miután a hadsereg és a parlament nyomására lemondott az afrikai ország diktátora, a majdnem 40 éve hatalmon lévő Robert Mugabe.

Karneváli a hangulat Zimbabwe fővárosában, Hararéban, miután az elnök, Robert Mugabe lemondott.

A most 93 éves politikus 1980-ban lett az akkor függetlenné vált Zimbabwe miniszterelnöke, majd hét évvel később elnöke is. Azóta kiépített diktatúrájának politikai ellenzéke és a lakosság is régóta követeli lemondását. Miután a közelmúltban menesztette alelnökét, és kiderült, hogy befolyásos felesége indul a jövő évi elnökválasztáson, a hadsereg közbeszólt. Múlt hét közepén átvette a hatalmat, állítólag ideiglenesen, a törvényes rend helyreállítása érdekében.

Egy lány azt mondja, hihetetlen érzés, hogy képesek voltak, mármint a zimbabweiek elvinni a dolgot idáig.

Egy férfi is így látja, szerinte az a lényeg, hogy új korszak kezdődhet Zimbabwéban. A fiatalok dolgozni akarnak, az öregek pedig szabadon akarnak élni, lehetőséget akarnak arra, hogy nyugodtan élvezhessék a nyugdíjas éveiket, hiszen megdolgoztak értük. Ő a maga részéről börtönben töltötte az idei és a tavalyi évet is, óvadék ellenében került szabadlábra, úgyhogy számára ez óriási pillanat, kiállhat az igazáért.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑