Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 07. 28.

Elüldözik az őseik földjéről az asszírokat

2016. 07. 28.

A kurd Peshmarga és a hozzájuk köthető milíciák, kihasználva a terrorizmus és a káosz elterjedését Észak-Irakban, etnikai tisztogatást hajtanak végre a történelmi Ninive tartományban.

A kurdok régi nagy álma, hogy létrehozzanak maguknak egy államot Törökország dél-keleti, Irak északi és Szíria észak-keleti részein. A legfőbb gondjuk az, hogy a kurdok lakta területek nem eléggé összefüggőek ahhoz, hogy létrehozzanak egy egységes homogén államot, kihasználva az Irakban és Szíriában dúló háborút. Ezért a köztes vidékeken etnikai tisztogatásba kezdtek.

ninive völgy

Ninive völgy az asszírok ősi földje

Az elmúlt években az Iszlám Állam jelentős területet szállt meg Irakban és Szíriában. A szír Kamishli, Hasakah, és az iraki Ninive tartományban főként a több ezer éves múlttal rendelkező keresztény asszírok, szírek, és káldok éltek. De mivel  – ellentétben az arabokkal és kurdokkal -, ők fegyvertelenek voltak, ezért könnyű áldozataivá váltak az iszlamista terroristáknak.

A helyi források arról számoltak be, hogy a szír és iraki kurd erők szándékosan hagyták védtelenül az általuk ellenőrzött keresztény falvakat azért, hogy az Iszlám Állam  helyettük végezze el a piszkos munkát.

asszír zászló

Asszír falu a Ninive völgyben

Most, hogy a szír és iraki keresztények önvédelmi szervezeteket alakítottak és sikeresen zajlik őseik földjének felszabadítása, megtörni látszik a kurdok azon terve, hogy létrehozzanak egy összefüggő, csak kurdok által lakott területet Irakban és Szíriában.

A történelmi Ninive völgyben élő asszíroknak nem csak az Iszlám Állam terrorszervezettől kell megvédenie magát, hanem a felfegyverzett kurdok terrorizálásától is tartaniuk kell.

Az Amnesty International még januárban emelte fel a szavát azért, mert a  szíriai kurdok etnikai tisztogatást hajtanak végre az általuk ellenőrzött területeken.

asszir katona

Asszír katona

Asszír közösségi oldalak arról számolnak be, hogy az Észak-Irakot ellenőrző kurd Peshmarga erői szándékosan elvágták az áramot azoktól a falvaktól, amelyeket felszabadítottak az asszírok az Iszlám Állam alól. A  több évig menekülttáborokban élő civilek megpróbáltatásai hazatérésük után sem értek véget. A kurd katonák ellenőrző pontokat állítottak fel az asszírok által lakott települések köré és vámot szednek az áthaladó autósoktól.

A Ninive völgyben lévő termőföldeket kisajátították, az iraki hatóságok által kiadott tulajdoni lapokat érvénytelennek tartják.

Kurd milíciák rendszeresen megtámadják az asszírok helyőrségeiket, majd az Iszlám Államot vádolják meg a támadások elkövetéseiért.

A helyi asszírok arról számolnak be, hogy a kurdok sok esetben rosszabbak mint az ISIS terroristák.

A kurdok az elmúlt 150 évben több etnikai mészárlásban vettek részt, amelyek főként a Közel-Kelet keresztény közösségei ellen irányultak.

asszír népírtás

Asszír népirtások helyei

A XIX. század végén a török-kurd csapatok az Anatóliai-hegységben  keresztény asszírok százezreit mészárolták le.

A XX. század elején elkövetett keresztény népirtásokban kurd szabadcsapatok irtották ki a keresztény örmény, asszír, szír, arámi, és káld falvak százait. A mostani Dél-Törökország kurdok lakta területén száz évvel ezelőtt a lakosság túlnyomó többsége keresztény etnikumokhoz tartozott, de az 1915-től hét évig tartó népirtások következményekét szinte teljesen eltűntek.

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑