Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 01. 23.

Húsz év letöltendőt kapott Assad unokaöccse

2016. 01. 23.

Egy szíriai bíróság húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szulejman Al-Assadot azért, mert még tavaly augusztusban, egy közúti vita során megölt egy szíriai katonatisztet. – közölte a libanoni Al-Bina.

A damaszkuszi kormány szövetségeséhez, a Hezbollahhoz közeli újság szerint egyelőre szír állami szervek nem erősítették meg az ítéletről szóló hírt, de a helyi online sajtó leközölte azt.

Tavaly augusztus 10-én a tengerparti Latakia város forgalmas bevezető útján egy forgalmi dugóban nézeteltérés támadt Szulejman Al-Assad és Hassan Al-Sejkh ezredes között, aminek végén a szíriai elnök unokabátyjának a fia, Szulejman fegyvert rántott és lelőtte az ezredest, majd elmenekült a helyszínről.

Az esett nagy vihart kavart a városban és szerte Szíriában, kisebb tüntetések is kialakultak, hogy Szulejmánra halálos ítéletet szabjon ki a bíróság. A biztonsági erők a gyilkosság után pár nappal fogták el Szulejmánt és helyezték előzetes letartóztatásba.

Az akkor 19 éves vádlott nem tagadta bűnösségét. A családja, édesanyjával az élen kitagadta. Édesapja, Hilal Al-Assad, a szír elnök unokabátyja, a Latakia tartománybeli nemzetvédelmi erők szervezője és parancsnoka volt, aki egy bevetés során mártírhalált halt.

Szíriában a gyilkosságért halálbüntetés jár. Enyhítő körülménynek számított azonban a hirtelen felindulásból elkövetés ténye, illetve nagy valószínűséggel Szulejman édesapjának mártírhalála is szerepet játszott az enyhébb ítélet meghozatalában.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑