Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 08. 13.

Letartóztatták Assad unokaöccsét

2015. 08. 13.

Emberölés vádjával letartoztatták A szíriai elnök unokatestvérének fiát Szulejman Al-Assadot.

Hassan Al-Sejkh ezredes

A Szíriai Állami Televíziónak telefonos interjút adott Lattakia tartomány kormányzója Ibrahim Khadar aki megerősítette a hírt.

„Augusztus 10.-én hétfőn este kilenc órakor a biztonsági erők a Köztársasági Palota utasítására elfogták Szulejman Al-Assadot Lattakia városhoz közeli farmon”. – mondta Khadar kormányzó.

A szíriai SANA hírügynökség szerint  a kihallgatást az állami katonai rendőrség folytatja le mivel a vádoltat egy magas rangú katonatiszt megölésével vádolják.

A katona tiszt özvegye az Al-Watan szíria lapnak adott interjúban elmondta, hogy „ Bashar Al-Assad külön küldöttséget küldött a ravatalozóra. A küldöttség tolmácsolta az elnök részvétét és ígéretét, hogy a szíriai törvények szerint fogják megbüntetni a gyilkost.”

A meggyilkolt Hassan Al-Sejkh ezredes a szíriai légierő tisztje volt.  Az ezredes egy közlekedés miatti nézeteltérés következtében lőtte le Szulejman Al-Assad a tengerparti Lattakia város egyik forgalmas útján múlthéten csütörtökön. – közölte a Russia Today.

Hassan Al-Sejkh ezredes testvérét kérdezte az Al-Watan szíriai lap újságírója a részletekről.

A meggyilkolt ezredes temetése

„ Este fél hét körül lehetet a tengerpart felé vezető úton haladtunk, testvérem mellett ültem az autóban és velük volt bátyám két gyereke is Tejm és Talah. Az Afamia leágazás után a forgalom feltorlódott és hatalmas dugó keletkezett. Hirtelen  mögöttünk teremt egy Toyota autó agresszívan villogott ránk, hogy megelőzhessen minket. Testvérem nem tudott félre állni mert feltorlódott a forgalom. A Toyotát vezető sofőr,  őrült módon tolakodott és elénkbe ment, ekkor vettük észre, hogy ki vezeti az autót.  Azt hittük ezzel véget ért a a probléma. Ötven métert haladtunk ,amikor az előttünk haladó Szulejman hirtelen keresztbe állt autójával. Testvérem kiszált az autóból és odament, hogy megbeszélje a nézeteltérést.  Udvariasan bemutatkozott, hogy ő a hadsereg egyik tisztje, de Szulejman elkezdte szidni őt is és a hadsereget is, majd elővett egy kalasnyikovot és 5-6 lövést adott a bátyámra aki helyszínen meghalt. Szulejman egyik mellékúton elmenekült.”- mesélte Nasser Al-Sejkh.

Sajnálatos módon a szíriai konfliktust kihasználva és a biztonsági erők elfoglaltsága miatt, sokan jutottak fegyverhez amivel visszaélnek.

A Szíriai Arab Hadseregnek és a kormányerőknek  az elmúlt időszakban nemcsak a terroristákkal kell harcot vívniuk, hanem olyan csoportokat is kordában kell tartaniuk akik elméletileg a kormányerők mellett vannak, de közben visszaélnek a helyzetükkel bűncselekményeket követnek el.

Ezt a problémát az ország elnöke Bashar Al-Assad is többször említette. Egyik beszédében  kiemelve hangoztatta a belső problémákat amivel üzent azoknak  akik kihasználják pozíciójukat. A szír elnök szerint az országban erkölcsi probléma is van ami a társadalmon belül még jobban elszaporodott a konfliktus kezdete óta.  Az elnök ígéretet tett arra, hogy mindenkit elszámoltat és a törvény előtt fog felelni, aki visszaél a helyzetével.

Nem ez az első alkalom, hogy Assad elnök tisztviselők vagy családtagok ellen elfogatóparancsot adott ki.

A szíriai konfliktus kitrőrése óta több, tartományi vezető és politikus  ellen indult eljárás sikkasztás vagy más bűncselekmények elkövetése miatt.

A 19 éves Szulejman  édesapja az a Hilal Al-Assad aki megszervezte és parancsnoka lett a Lattakia tartományi Nemzetvédelmi Erőknek.  A civilekből verbuvált önvédelmi alakulat a Szíriai Arab Hadsereg oldalán harcol a Nuszra Front és egyéb terrorszervezetek ellen. Hilal Al-Assad tavaly márciusban egy katonai bevetésen hősi halált halt.

Orientalista.hu  – Zennobia

Megosztom:

Back to Top ↑