Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 08. 31.

Keresztény tüntetőkre lőttek az izraeli katonák

2015. 08. 31.

Folytatódnak a palesztin keresztény közösségek tüntetése a megszállt Ciszjordánia területén épülő fal ellen.

Michael Sabbah pátriárka

Két hete, hogy az izraeli biztonsági erők minden előzmények nélkül Beit Jala keresztény palesztin település mellett elválasztó falat kezdtek építeni. A palesztinok tulajdonában lévő mezőgazdasági területeket, buldózerekkel  elpusztították az összes olajfákat.

Vasárnap a palesztinok ismét kivonultak az utcákra, miután egy izraeli bíróság megerősítette az áprilisi határozatát  is kimondta, hogy a fal építése illegális és határozatban tiltotta meg.

imagesAz izraeli biztonsági erők tegnap kivonultak Beit Jala településre és összecsaptak a tüntetőkkel.  Az izraeli katonák könnygáz és gumilövedéket használtak, több palesztin megsérült.

Michael Sabbah Jeruzsálem volt pátriárkája is csatlakozott a tüntetéshez.

Azt mondta: “Azt üzenik nekünk, hogy ez a föld az övéké. Bármilyen szabályt hoztak, bárhogy is döntöttek, azt a döntést a fegyverek és a háború ereje által hozták, ami pedig törvénytelen.”

A Betlehem közeli Beit Jala lakóit az háborította fel, hogy a környékükön épülő izraeli fal elválaszthatja egymástól egy keresztény kolostor két épületét. A Legfelsőbb Bíróság emiatt áprilisban arra utasította az izraeli hadsereget, hogy az eredeti tervektől eltérő, új útvonalon húzzák fel a falat. A palesztinok azonban attól félnek, hogy Izrael ennek nem tesz eleget, és a falépítést ürügyül fogja használni újabb, illegális telepek építésére is.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑