Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 01. 01.

Palmyrai boltívet állítanak fel Londonban és New Yorkban        

2016. 01. 01.

Egyedül egy 2000 éves boltív maradt meg a májusban elfoglalt szíriai romváros nevezetességének számító Bel-templomból, miután 2015. szeptember 1-én felrobbantotta az épületet a terrorista szervezet. Az Iszlám Állam több kimagasló jelentőségű helyszínen végzett pusztítást a Közel-Keleten, mivel az iszlám előtti idők művészeti alkotásait bálványimádásnak minősítették.

A boltíves kaput fényképek segítségével nyomtatják ki 3D nyomtatóval 1:1-es méretben. A műanyag kaput állító Institute of Digital Archaeology nevű szervezet azt reméli, hogy az akcióval sikerül felhívni a figyelmet a kulturális örökség fontosságára, és hogy megértik az emberek, milyen fontos az örökségvédelem az olyan háború sújtotta országokban, mint Szíria. – adta hírül a magyarmuzeumok.hu

„Az emberek azt mondják: miért ezeken a dolgokon kéne aggódnunk, amikor emberi életek vesznek el. Persze, mindezen dolgok másodlagosak az emberi életekhez képest, de ezek a kulturális emlékek nagyon fontosak egy hely, egy közösség szempontjából” – mondta a BBC-nek Alexy Karenowska, a szervezet vezetője.

A híres 15 méter magas boltíves kapu Nagy-Britannia és Szíria közös kulturális örökségét szimbolizálja azzal is, ahogy Palmyra görög-római építészete a National Gallery-vel és a Nelson-oszloppal rímel a Trafalgar téren. Az intézet áprilisban tervezi felállítani a 3D mementót a Kulturális Örökség Hetén, de nemcsak Londonban, hanem a New York-i Times Square-en is.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑