Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Vélemény

2018. 01. 22.

Újabb ISIS franchise fiókot nyitott Szíriában a mérsékelt ellenzék

2018. 01. 22.

A nyugat által csak mérséklet demokratikus szír fegyveres erőknek nevezett szervezetek, hirtelen átáltak az Iszlám Államhoz és újabb fiókot nyitottak a terrorista szervezet fekete zászlaja alatt.

Napok óta dühöngenek a nyugat-európai, amerikai és török vezetők, amiért a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei megmerészelték támadni az általuk mérsékeltnek nevezett iszlamista csoportokat Idleb tartományban. Ankara még be is hivatta az orosz és iráni nagykövetet, hogy követelje a szír kormányerők előrenyomulásának azonnali leállítását.

Bashar Al-Assad szíriai elnök még az tavaly év végén bejelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet teljes elpusztítása után, a Szíriai Arab Hadsereg a többi terrorszervezet ellen is hadműveleteket fog indítani, és mindaddig harcolni fog amíg a Szíriai Arab Köztársaság minden egyes négyzetmétere fel nem szabadul.

Idleb tartományt több tucat kisebb, nagyobb terrorista csoport uralja, több mint két és fél éve. Az asztanai megállapodás értelmében, a tartomány egyike annak három területnek ahol a felek ideiglenes fegyvernyugvást kötöttek, hogy elősegítség a politikai megoldást.

A fegyverszünet viszont nem érvényes az Iszlám Államra és a szíriai Al-Kaidaként elhíresült Nuszra Front teroristáira akik  nevet változtattak, és Dzsbahat Fatah Al-Sham név alatt futnak tovább, a Hajat Tahrir Al-Sham iszlamista ernyőszervezet keretében.

A szíriai vezetés többször is felszólította a magukat mérsékeltnek nevezet fegyveres csoportokat, hogy határolódjanak el és szakítsanak meg minden kapcsolatot a nemzetközileg is terrorista szervezetként számontartott Al-Kaidával és ISIS-el.  A “mérsékelt szír” fegyveres csoportok ezt nem tették, sőt válvetve az Al-Kaidával további támadásokat indítottak az évek óta ostrom alatt tartott keresztény város Maharda ellen.

Ezek után a szíriai kormány kijelentette, hogy mindenkit terroristaként tart számon aki fegyvert ragad a szíriai hadsereg  és a szír nép ellen.

A szíriai erők az év elején el is kezdték az Idleb tartomány felszabadítását célzó hadműveletet.  Az elmúlt két hétben a szíriai hadsereg katonái és a velük szövetséges erők, hatalmas sikereket értek el Idlebben. Az elsődleges cél  Abu Al-Duhur katonai reptér visszafogalalása, ami stratégiai helyen fekszik, mivel a reptérről felszálló vadászgépek egy nap alatt több alkalommal is képesek légicsapásokat mérni a terroristákra.

Ahogyan a térképen látható a sötétzöld szín jelzi az Al-Kaida területét. A világos zöld mutatja a magukat mérsékelt ellenzéki nek nevezett fegyveres csoportok területeit. A fekete az Iszlám Állam enklávéja. Vörös színben a Szíriai Arab Hadsereg által felszabdított és ellenőrzött terület látható.

.

A szír hadsereg előrenyomulásával párhuzamosan hirtelen a világos zöld és a sötét zöld területek szép lassan átalakultak feketévé. A nyugat által mérsékletnek nevezett iszlamisták karöltve az Al-Kaidával átállva az Iszlám Államhoz megalakították terrorszervezet helyi franchise részlegét.

Míg november közepén  egy kisebb enklávét leszámítva Idleb tartományban nem volt jelen az Iszlám Állam. Addig  a hó végére már több mint egytucat falu felett uralkodott a mérséklet ellenzékből verbuvált terrorszervezet.

Az újévtől számítva már egyre több nemzetközi koalíció által kiképzett és felfegyverzett “mérsékelt” fegyveres csoportok álltak be az Iszlám Állam soraiba, szépen átmetve az összes fegyvert és anyagi támogatást amit kaptak Washingtontól, Brüsszetől, Rijadtól,  Tel-Avivtől és Ankarától.

Bizony így müködik ez már hét éve Szíriában. Ezt a nyugati vezetők is jól tudják. Nem véletlenül alapítanak meg újabb és újabb mérsékletnek, ellenzékinek és demokratikusnak nevezett fegyveres csoportokat, mivel az előzöeket már nem tudják annak eladni, és valahogyan ellensúlyozniuk kell az általuk kreált Iszlám Államot.

Az Egyesült Államok most a Szíriai Demokratikus Erők nevű főként kurdok által alkotott fegyveres csoport mögé állt be. És miután évekig támadta és bírálta a jogilag legálisan Szíriában állomásozó orosz katonák jelenlétét, egy éve nyíltan felvállalta, hogy több ezer katonát állomásoztat Szíriában, hogy segítse a kurdokat az Iszlám Állam ellen.

Így kaptak szabad elvonulást az amerikaiaktól és a kurdoktól az Iszlám Állam terroristái:

Viszont a háttérben az Egyesült Államok vezetése mindvégig az Iszlám Államot támogatta a szír hadsereggel szemben. Az amerikai légierő nem egyszer öszhangban az Iszlám Állammal támadta a szíriai katonák állásait.

A kurdok alkotta demokratikusnak nevezett fegyveres erőknek meg  nem is kellett annyira az Iszlám Állam ellen harcolni, hiszen azoknak a vezetőit az Egyesült Államok légiereje már kimenekítette  a körbezárt Rakkaból. A mezítlábas terroristáknak meg két lehetőséget kínáltak fel amivel éltek is.

Tehát vagy szépen megbánták bűneiket, levedlették terrorista múltjukat és beálltak az USA támogatta, kurdok alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) soraiba. Vagy szabad elvonulást kaptak Szíria más területére, hogy a szíriai hadsereg ellen harcoljanak, illetve egérutat kaptak Törökországon keresztül a világ minden tájára, hogy majd a megfelelő helyen és  időben megalakítsák az Iszlám Állam helyi franchise fiókját.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑