Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 11.

Szíriai-szaúdi csúcstalálkozó várható a közeljövőben

2015. 08. 11.

Orosz és amerikai közvetítéssel a két arab állam vezetőinek a csúcstalálkozójára lehet számítani az elkövetkező hónapok során.

Az iráni atomprogram egyezmény megkötése után és gyakori terrormerényletek elkövetése miatt felgyorsultak a szíriai konfliktussal kapcsolatos diplomáciai közvetítések.

A szíriai és iraki kormányerők illetve a kurd milíciák egyre nagyon sikereket könyvelhettek el a Közel-Keleten működő többségében öböl menti arab országok által támogatott terrorszervezetekkel szemben.

A szélsőséges iszlamista Iszlám Állam(IÁ) terrorszervezet az elmúlt hónapokban kiterjesztette tevékenységét, Líbiára Egyiptomra és A Gázai övezetre,  ami az amúgy is instabil Közel-Keletet még jobban destabilizálta.

Az IÁ terrorszervezet az elmúlt hetekben, már török és szaúdi területeken is aktívan működik számos merényletet elkövetve általában az adott ország vallási vagy etnikai kisebbségei ellen.

Az új szaúdi vezetés attól tartva, hogy a Közel-Keleti konfliktus a monarchiára is széles körben átterjedhet, hivatalos és háttérben zajló egyeztetéseket folytatott orosz, amerikai és török illetékesekkel, a szíriai válság diplomáciai úton való megoldásáért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pár hete fogadta Walid Al-Muallem szíriai külügyminisztert. A találkozó után Putyin egy új javaslattal állt elő a terrorizmus ellen harccal kapcsolatosan ,amibe belevonná hivatalosan is Törökországot, Szaúd-Arábiát és Iránt is.

Napokban az arab médiumokban egyre többet lehet olvasni arról, hogy a háttérben már zajlik Szalman szaúdi király és Bashar Al-Assad szíriai elnök találkozójának megszervezése. Szaúd-Arábia és Szíria titkosszolgálata több évnyi megszakítás után az elmúlt hónapokban újra felvették a kapcsolatot, és meg nem erősített információk szerint szaúdi titkosszolgálati vezetőket fogadtak Damaszkuszban, viszonzásul annak a látogatásnak amit  pár nappal ezelőtt tett  meg Ali Mamluk a szíriai titkosszolgálat vezetője Rijadban.

A csúcstalálkozót John Kerry amerikai külügyminiszter és orosz kollégája Szergej Lavrov  is jóváhagyta miután többször is tanácskoztak a szíriai válsággal kapcsolatban. – közölte az addiyar.com libanoni hírportál.

A csúcstalálkozó Kairóban kerülhet majd sorra ahol harmadik félként Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök is részt vesz.

Az államfők találkozóját, megfogja előzni a két ország külügyminiszterének megbeszélése Ománban.  Négy nappal ezelőtt a szíriai külügyminiszter Walid Al-Mualemot fogadta ománi kollégája Youssef bin Aalewi. Omán  szíriai konfliktus kezdete óta kiállt a diplomáciai megoldás mellett, és ellentétben a legtöbb arab állammal nem szakította meg kapcsolatát Damaszkusszal. Omán fontos közvetítői szerepet tölthet be a szíriai-szaúdi megbékélési folyamatokban. Az ománi vezetés egyeztetésre hívta el a két ország külügyminiszterét. A találkozó hamarosan hivatalos dátummal fog rendelkezni és fontos állomása lehet a két ország kapcsolatának helyrehozatalában.

Orientalsita.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑