Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 05. 03.

Véget ért az idei szír-magyar régészeti misszió második kiküldetése

2016. 05. 03.

Visszatért a sikeres tavaszi terepmunka-szezonból a PPKE Régészeti Tanszékének Szíriai-Magyar Régészeti Missziója.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatási programjaként működő Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2016 március – áprilisban folytatta a Margati vár kutatását, helyreállítását és a helyi kollégák és hallgatók képzését.

A Szíriai Régészeti Főigazgatósággal (DGAM) és a Tartúsz Megyei Régészeti Igazgatósággal közösen végzett munkába ismét bekapcsolódott partnerünk, a Damaszkuszi Egyetem és a Tartúszi Egyetemről is fogadhattunk érdeklődőket.

A rendkívül elkötelezett tartúszi régész és építész kollégákkal erősített csapatunk többek közt a margati szuburbium középkori és koraújkori házainak felmérésére összpontosította erőit, de nagy lendülettel folyt a korábbi évek ásatási anyagainak feldolgozása – restaurálása és a lapidárium katalógusának elkészítése is. Folytatódott továbbá a vár épületeinek 3D dokumentációja.

A BME-s kollegák segítségével elkészült a vár leginkább sérült boltozatának helyreállítási – kiviteli terve is. A szíriai barátaink kérésére ismét segítettünk a harcok során sérült Crac des Chevaliers keresztes várában a helyreállítás előkészítésében és az ehhez szükséges pontos felmérésekben.

Ismét nagy élmény volt a több mint 4000 éves jabalai tell olivaligetében álló szállásunkról indulni reggelente és együtt dolgozni a szíriai barátok és kollegák egyre bővülő lelkes csapatával.

Sietünk vissza!

Orientalista.hu – PPKE BTK Régészeti Tanszék

.

Megosztom:

,
Back to Top ↑