Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 04. 24.

Az iráni Aszgar Farhadi filmjével bővült a hivatalos versenyprogram

2016. 04. 24.

Aszgar Farhadi Oscar-díjas iráni rendező legújabb filmje, a The Salesman is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjába. Ezzel 21-re bővült az Arany Pálmáért versengő alkotások száma – jelentették be péntek este a szervezők Párizsban.

A Nader és Simin – Egy elválás története című Oscar-díjas film rendezője másodszor kapott meghívást a cannes-i versenybe, 2013-ban A múlt című, Franciaországban forgatott filmjével versenyzett, amelynek főszereplője, Bérénice Béjo francia színésznő elnyerte a legjobb női alakítás díját.

A The Salesman egy színészpár szétesésének a története, miközben Arthur Miller Az ügynök halála című darabját próbálják. A film főszerepeit Sahab Hosszeini et Taraneh Aliduszti alakítja.

Az iráni rendező mellett többek között Pedro Almodóvar, Ken Loach, Jeff Nichols, Cristian Mungiu, Jim Jarmusch, Sean Penn és a Dardenne testvérek is a hivatalos versenyben mutathatják be legújabb filmjüket.

A filmes seregszemle egy hete bejelentett hivatalos programjába további két film is bekerült, az egyiptomi Mohamed Diaba és a brit David Mackenzie alkotásai, amelyeket a második legjelentősebb válogatásban, az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekcióban mutatnak be.

Jean-Francois Richet francia rendező Blood Pere című alkotását Mel Gibsonnal a főszerepben versenyen kívül mutatják be, hasonlóan a regényíró Jonathan Littell Kongóban és a Közép-afrikai Köztársaságban forgatott első dokumentumfilmjéhez (Wrong elements), valamint Grégoire Leprince-Ringuet francia színész La Foret de Quinconces című, és Karim Dridi tunéziai-francia rendező Chouf című alkotásához.

A szervezők azt is bejelentették, hogy Iggy Pop amerikai énekes jelen lesz a róla szóló Gimme Danger című film vetítésén. A filmet Jim Jarmusch rendezte, és versenyen kívül mutatják be május 19-én.

A 69. cannes-i filmfesztivál május 11-én nyílik meg a francia Riviérán, és május 22-ig tart. A hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke George Miller ausztrál filmrendező lesz. Makk Károly Szerelem című alkotása 45 évvel a cannes-i világpremier után a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classics-ba kapott meghívást, Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑