Cadmus fordítás Cadmus

Dánia nem kér a homoszexuális ugandai aktivistákból

2017. 08. 05.

Egy dán LMBTQ-szervezet meghívott három ugandai LMBTQ-aktivistát a koppenhágai Pride-ra, de a hatóságok nem adtak nekik vízumot, mert attól féltek, hogy az aktivisták nem akarnak majd hazamenni, inkább Dániában maradnak. Úgy látszik már a dánok sem akarnak több migránst.

A dán szervezet egy meleg férfit és két leszbikus nőt hívott meg a Pride-ra. Az illetők egy, az afrikai homoszexuálisokról szóló projektről meséltek volna, amit Dánia is támogat – írja a The Local.

A három meghívottnak azonban nem adtak vízumot, mert a hatóságok attól tartottak, hogy a három ugandai nem akar majd hazatérni az esemény után. A Pride augusztus 15. és 20. között kerül megrendezésre.

Abszurd, hogy nem vették figyelembe, miért jönnének Dániába és, hogy garanciát vállaltunk arra, hogy a meghívottak hazatérnek az esemény után – közölte Susanne Branner Jespersen a dán LMBTQ-közösség projektmenedzsere, aki szerint diszkriminatív döntés született.

Hozzátette, hogy tisztában vannak annak kockázatával, hogy bizonyos országokban – köztük Ugandában – sok olyan ember él, aki nem utazna haza Dániából, de ők direkt olyan személyeket választottak, akik nem ragadnák meg ezt a lehetőséget.

Ugandában nem engedélyezett az azonos neműek közötti házasság. Aki mégis úgy dönt, hogy egy vele azonos nemű személlyel kel egybe, az azt kockáztatja, hogy az egész életét börtönben fogja eltölteni – folytatta.

Egyébként azt, hogy valaki  kap-e vízumot Dániába, a kampalai norvég nagykövetség dönti el.

A dán LMBTQ-közösség és az egyik elutasított ugandai aktivista fellebbezett a döntés ellen.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑