Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 08. 11.

LMBTQ ellenes törvény miatt zsarolja Ugandát a Világbank

2023. 08. 11.

A világszerte egyre erőszakosabb LMBTQ lobbinak sikerült kiharcolni a Világbanknál, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet visszatartsa az Ugandának folyósított pénzügyi támogatásokat.

A gazdasági és nyomásgyakorlás oka az, hogy Ugandában májusban elfogadtak egy olyan törvényt, amely tiltja a homoszexuális kapcsolatokat és az egyéb deviáns viselkedési formákat. A törvény ezen kívül (nagyon helyesen) 20 év börtönnel bünteti az országban LMBTQ propagandát terjesztő személyeket.

Uganda elnöke, Yoweri Museveni elítélte a Világbank döntését és az ország belpolitikájába történő beavatkozást. Az afrikai politikus a sajtónak azt nyilatkozta, hogy hazája nem enged a külföldi nyomásgyakorlásnak és nem hagyja, hogy külső erők támadják az ugandai emberek hitét és kultúráját.

A Világban jelenleg egy több mint 5 milliárd dolláros pénzügyi támogatás kifizetését akadályozza, melyre Museveni elnök azzal válaszolt, hogy az Ugandában 2025-ben meginduló kőolaj kitermelés projektből származó bevételek fedezni fogják a támogatás akadályoztatása miatt kialakuló hiányt.

A deviáns magatartást tiltó LMBTQ propaganda elleni törvényre az Egyesült Államok is reagált, ugyanis beutazási tilalmat rendeltek el több ugandai politikus és állami vezetővel szemben.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑