Cadmus fordítás Cadmus

Elnökválasztás kezdődött a Ciprusi Köztársaságban

2023. 02. 05.

Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap reggel a Ciprusi Köztársaságban.

Az urnák reggel héttől várnak mintegy 560 ezer, szavazásra jogosult állampolgárt.
A megmérettetésen 14 jelölt indul, a közvéleménykutatások szerint a legesélyesebb a függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter.

A 49 éves Hrisztodulidisz kampányában azt mondta, megválasztása esetén fő célja a sziget egyesítése, a török és görög anyanyelvűek megosztottságának a megszüntetése lesz. A többi jelölt is ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a megosztott sziget két része között 2017-ben meghiúsult béketárgyalások újraindítását.

Hrisztodulidisz tavaly januárig a kormányzó Demokratikus Összefogás (DISY) párt jobboldali kormányában politizált, amely saját jelöltet indít a választáson. Averof Neofitu a felmérések szerint mintegy tíz százalékponttal van lemaradva Hrisztodulidisz mögött, és épphogy megelőzi a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott független Andreasz Mavrojianniszt.

Az államfői hivatalt 2013 óta betöltő Nikosz Anasztasziadisz az ország törvényeinek értelmében nem indulhat újabb mandátumért.

Ha egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot, akkor február 12-én második fordulót rendeznek.
Cipruson elnöki kormányzati rendszer működik, amelyben az államfő széles körű végrehajtó hatalommal rendelkezik.
A sziget északi része 1974 óta török megszállás alatt áll. A török ciprusi közösség saját államot kiáltott ki, de ezt csak Ankara ismeri el.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑