Cadmus fordítás Cadmus

Ismét elítélték a volt tunéziai elnököt

2017. 02. 25.

Ismét elítélték Zine Al-Abidine Ben Alit Tunéziában: a volt elnökre távollétében hivatali hatalommal való visszaélés miatt nyolcévi letöltendő börtönbüntetést róttak ki – közölte pénteken az ügyészség.

Ugyanabban az ügyben a volt államfő vejét, Szahr el-Materit hatévi letöltendő börtönre ítélték. A korábban számos alkalommal elítélt, jelenleg szaúd-arábiai száműzetésben élő ben Alit és a Seychelles-szigetetek élő vejét a bíróság bűnösnek találta abban, hogy „.hivatali állásukat felhasználva indokolatlan előnyre tettek szert a közigazgatást megkárosítva” – közölte Szofien Szliti ügyészségi szóvivő. Hozzátette, hogy a bíróság Ben Alit és Materit egyenként 1 millió dinár (mintegy 123 millió forint) értékű pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Egy másik forrás szerint Ben Ali ellen amiatt emeltek vádat, mert kényszerítette az egyik tuniszi előváros polgármesterét, hogy a tényleges árnál jóval olcsóbban adjon el egy szállodát a vejének. Ugyanebben az ügyben ben Ali utolsó védelmi miniszterét, Ridha Grirát távollétében szintén nyolcévi elzárásra és 1 millió dollár pénzbüntetésre ítélték.

Ben Alit korábban több ügyben is elítélték, a forradalom idején tartott tüntetések véres elnyomásáért (338 halott) életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki rá. Vejét távollétében szintén több súlyos börtönbüntetésre ítélték korrupció, csalás és pénzmosás vádjával. A rendszer bukása előtt őt tartották ben Ali lehetséges utódának. A volt elnökkel való kapcsolatainak köszönhetően néhány éven belül nagy befolyású üzletember lett. Vagyonát elkobozták vagy állami kezelésbe vették.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑