Cadmus fordítás Cadmus
Tunézia

2023. 10. 03.

Tunézia elutasítja az EU pénzügyi támogatását

2023. 10. 03.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök elutasította hétfőn az Európai Unió szeptemberben felajánlott pénzügyi támogatását, mert szerinte az sérti a három hónappal ezelőtt a két fél között aláírt megállapodást.

Szaíd elutasítása alááshatja az EU és Tunézia júliusban aláírt megállapodását, amely egyebek között az embercsempészet elleni küzdelemre és a határvédelem szigorítására vonatkozó intézkedéseket is tartalmaz.

Az Európai Bizottság szeptemberben bejelentette, hogy 127 millió eurós (49 milliárd forint) költségvetési támogatást ad Tunéziának az Afrikából Európába irányuló illegális migráció elleni küzdelemről szóló megállapodás részeként.

“Tunézia elutasítja az EU által bejelentett támogatást. Nem a kis összeg miatt, hanem mert a javaslat sérti a júliusban aláírt megállapodást” – közölte a tunéziai elnök.

A júliusi megállapodás értelmében az EU egymilliárd eurós (387 milliárd forint), makroszintű pénzügyi segélycsomagot is nyújt a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunéziának. Az Európai Bizottság a tengeri kutató-mentő műveletekre és a már elindult migránsok visszaszállítására ebből mintegy 100 millió eurót különített el.

A brüsszeli testület által szeptember végén bejelentett kisebb összegű támogatás azonban kellemetlenül érintette az államháztartás javításáért küzdő tunéziai hatóságokat, és a hitelminősítők körében is kétségeket ébresztett afelől: az észak-afrikai ország kormánya tudja-e törleszteni a következő hónapokban a külföldi adósságokat.

A két fél között a vita az észak-afrikai országból Európába tartó hajók számának ugrásszerű növekedésekor alakult ki, amikor az olaszországi Lampedusa szigetére rekordszámú migráns érkezett.

Tunézia a múlt héten kérte a brüsszeli testület tisztviselőiből álló küldöttség látogatásának elhalasztását, a delegáció azért utazna Tuniszba, hogy megvitassák a migrációs megállapodás részleteit.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint idén már több mint 102 ezer ember próbált átkelni a Földközi-tengeren Tunéziából Európába, ami 260 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑