Cadmus fordítás Cadmus

Kazahsztánban őrizetbe vettek egy ellenzéki vezetőt

2023. 05. 26.

Kazahsztánban két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték az egyik betiltott ellenzéki párt vezetőjét – jelentette pénteken a Kazinform hivatalos hírügynökség.

A hírügynökségi jelentés szerint egy asztanai bíróság május 25-én két hónapi előzetes letartóztatásba helyezte Marat Dzsilanbajevet, az Alga nevű párt vezetőjét.

Helyi médiumok – közöttük a Kaztag kereskedelmi hírügynökség és a Szabad Európa Rádió kazahsztáni adása – szerint Marat Dzsilanbajevet május elején állították elő.

Politikai tevékenységén kívül a 60 éves ellenzéki hét Guinness-rekordot is felállított maratoni futásban, és gyalog szelte át a Föld főbb sivatagait.

Médiajelentések szerint Marat Dzsilanbajevet “szélsőséges szervezetben való részvétellel” gyanúsítják, ezzel a váddal gyakran illetnek ellenzékieket a közép-ázsiai országban. A vádat azzal indokolták, hogy állítólag kapcsolatban áll a száműzetésben élő Muhtar Abljazov ellenzéki vezetővel, akit a kazahsztáni hatalom ellenségének kiáltott ki.

Abljazov, akit Kazahsztánban csalás és egy bankár meggyilkolásának megszervezése miatt köröznek, 2020-ban Franciaországban kapott menedéket, amelyet 2022-ben megvontak tőle.

Kaszim-Dzsomart Tokajev elnök vezetése alatt korlátozták a politikai tevékenységeket Kazahsztánban a 2022. januári zavargások után, amelyekben 238 ember halt meg, és amelyeket Oroszország beavatkozásával sikerült megfékezni.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑