Cadmus fordítás Cadmus

Mégis lemond a gambiai elnök

2017. 01. 21.

Hajlandó lemondani és távozni Gambiából Yahya Jammeh leváltott államfő – közölte pénteken Adama Barrow új elnök egyik tanácsadója.
Mai Ahmad Fatty hitelesnek ismerte el a Barrow Twitter-oldalán olvasható üzenetet, amely szerint Jammeh kész a megállapodásra.
A nyugat-afrikai országok csütörtök éjjel függesztették fel katonai műveleteiket Gambiában, hogy egy utolsó kísérletet tegyenek a válság tárgyalásos rendezésére – jelentette be a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) Bizottságának elnöke. Az ECOWAS-országok azért küldtek katonákat Gambiába, hogy biztosítsák a hatalomátadást.

A bizottság elnöke, Marcel de Souza tudatta: „szó sem lehet arról”, hogy az országban maradjon Yahya Jammeh leváltott államfő, aki mandátuma szerda éjféli lejárta után sem volt hajlandó átadni a hatalmat megválasztott utódának, Adama Barrownak. A térség országai nyitottak arra, hogy ha Jammeh hajlandó távozni, akkor esetleg amnesztiát kapjon, és egy általa választott országban száműzetésben éljen.

Az Atlanti-óceán és a Gambia folyó partján elterülő, minden oldalról Szenegállal határos aprócska nyugat-afrikai országban december elején tartottak elnökválasztást, melyen az országot 1994 óta vaskézzel irányító Yahya Jammeh alulmaradt az ellenzék közös jelöltjével, Barrow-val szemben. Jammeh először elismerte vereségét, majd meggondolta magát, és szabálytalanságokra hivatkozva új választást követelt. Jammeh, aki eredetileg nem választás révén, hanem puccsal került hatalomra, 22 éven át vasszigorral irányította országát.

A volt brit gyarmat az ENSZ adatai szerint a világ 20 legszegényebb állama közé tartozik. A 2 millió lakosú Gambiában a mezőgazdaság mellett a turizmus számít a legfontosabb iparágnak.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑