Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afrika

2023. 08. 03.

Ezrek tüntettek Nigerben a külföldi szankciók ellen

2023. 08. 03.

A nigeri junta támogatóinak ezrei tüntettek a külföldi szankciók ellen csütörtökön Nigerben, Franciaország pedig elítélte, hogy az ország új vezetése felfüggesztette a legfontosabb francia televízió és rádióadó sugárzását.

A Burkina Fasó-i és mali puccshoz hasonlóan a múlt heti nigeri államcsíny is növekvő franciaellenes hangulat közepette történt, egyes nigeriek a belügyekbe való beavatkozással vádolják az egykori gyarmattartót.

Abdourahamane Tiani tábornok, a nigeri elnöki gárda volt parancsnoka házi őrizetbe helyezte múlt szerdán Mohamed Bazoum demokratikusan megválasztott elnököt és saját magát kiáltotta ki államfőnek a 2020 óta a Közép- és Nyugat-Afrikában történt hetedik államcsínyben.

Niger térségbeli és nyugati partnerei – közöttük – Franciaország – szankciókat vezettek be, hogy nyomást gyakoroljanak a juntára az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Niger csütörtökön felfüggesztette a francia alapítású nemzetközi televízió és rádióadó, a France 24 és az RFI műsorainak sugárzását, amit a francia külügyminisztérium “nagyon határozottan” elítélt.

Csütörtökön ezrek tüntettek Niameyben, tiltakozva a junta vezetői elleni nyomásgyakorlás ellen. Az egyik tüntető kezében “Éljen Niger, Oroszország, Mali és Burkina. Vesszen Franciaország, az ECOWAS és az EU” feliratú tábla volt.

Franciaország 1000-1500 katonát állomásoztat Nigerben, hogy segítsék az országot az al-Kaida és az Iszlám Állam elleni harcban. A puccsok után Burkina Faso és Mali távozásra bírta a francia egységeket, amelyek most Nigerben tartózkodnak.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amely a múlt hét végén “erő alkalmazását” helyezte kilátásba, ha nem helyezik vissza a hivatalába a megbuktatott elnököt, csütörtökön Abdulsalami Abubakar volt nigériai elnök vezetésével küldöttséget menesztett Niameybe, hogy “meggyőző és barátságos megoldást találjanak a helyzetre” – közölte a nigériai elnöki hivatal.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ENSZ-ben felszólalva az Egyesült Államok támogatásáról biztosította az ECOWAS stratégiáját.
John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön hangsúlyozta, hogy Nigerben folytatni kell a békés közvetítési erőfeszítéseket.
Kína pedig csütörtökön úgy foglalt állást, hogy szerinte Nigernek és a térség államainak megvan a bölcsessége és a képessége, hogy politikai megoldást találjanak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑