Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődtek a parlamenti választások Cipruson

2021. 05. 30.

Megkezdődtek a parlamenti választások vasárnap Ciprus görögök lakta részén, a Ciprusi Köztársaságban. Az előrejelzések szerint csökken a hagyományos nagy pártok támogatottsága és a részvételi arány; a szavazók jelentős része kiábrándult a sorozatos korrupciós botrányok miatt.

Tíz párt verseng a szavazatokért, és várhatóan egyik sem szerez abszolút többséget. A szigetországban ötévente tartanak parlamenti választásokat.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitottak meg, és este hat órakor zárnak. Összesen 558 ezer választójogosult adhatja le voksát. Az 1150 szavazóhelyiség mellett kilenc mobil szavazóegység is járja a településeket, hogy a koronavírus-fertőzöttek is leadhassák a szavazatukat.

A Ciprus görögök lakta – nagyobbik – felét ellenőrző kormányzat elnöki rendszerű, éppen ezért a mostani szavazást afféle főpróbának tartják a 2023-ban esedékes elnökválasztás előtt.
Jelenleg a jobboldali Demokratikus Gyűlés párt politikusa, Nikosz Anasztasziádész a második ötéves elnöki periódusát tölti.

Az elmúlt néhány évben súlyos korrupciós botrányok rázták meg a ciprusi közéletet, a felmérések szerint emiatt a kis pártok szerepelhetnek jobban a vasárnapi parlamenti választásokon. Az elnök pártja és a másik hagyományosan nagy párt, a kommunista AKEL támogatottsága visszaeshet.

Az elnök pártjától jobbra álló ELAM párt ugyanakkor 2016-hoz képest megkétszerezheti a támogatottságát, és jelentősen növekedhet a főként fiatal jelölteket csatasorba állító Zöld párt szavazóinak a száma is.

Tartani lehet ugyanakkor attól is, hogy tovább csökken, és az öt évvel ezelőtti 66,6 százaléknál is alacsonyabb lesz a részvételi arány a ciprusi parlamenti választásokon.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑