Cadmus fordítás Cadmus

Nem tárgyalnak tovább Dutertével a maoista lázadók

2018. 06. 29.

A Fülöp-szigeteki kommunista párt politikai szárnya, a Nemzeti Demokratikus Front (NDF) „nem tárgyalhat többé” Rodrigo Duterte kormányával a békéről – jelentette ki csütörtökön a Hollandiában élő José Maria Sison, a maoista lázadók önkéntes száműzetésben Európában élő vezetője, aki azzal vádolta Dutertét, hogy nem teljesítette sem a korábbi megállapodásokat, sem kampányígéretét, miszerint a politikai foglyokat amnesztiában részesíti és szabadlábra helyezi.

„A Nemzeti Demokratikus Front nem tárgyalhat többé egy olyan kormánnyal, amelynek élén Duterte áll” – szögezte le Sison.

„Ameddig ő vezeti a kormányt, addig a filippínók, különösen az elnyomottak és kihasználtak, nem várhatnak semmi előnyt a Duterte-rezsimmel folytatott tárgyalásoktól. Viszonylag egyszerűbb és sokkal hatékonyabb az NDF számára, ha részt vesz egy Duterte elmozdítására irányuló mozgalomban, s inkább a Duterte-rezsimet váltó kormányzattal való tárgyalásokra készül” – tette hozzá.

Sison két héttel azt követően nyilatkozott, hogy a kormány bejelentette: elhalasztják az NDF-fel folytatandó béketárgyalások újrafelvételét. A Fülöp-szigeteki hadsereg legkevesebb három hónap halasztást kért a manilai vezetéstől, hogy felmérhesse az egyeztetéseket kísérő tűzszünet következményeit. A szabadszájúságáról ismert Duterte kemény szavakkal reagált a kommunista vezér kijelentéseire.

„Ha nem akartok velem beszélni, úgy is jó. Nekem nem gond. Folytatjuk a háborút. 50 éve itt vagytok, mit jelent további 30 esztendő?” – hangoztatta az államfő.

A maoista lázadók az 1960 évek vége óta folytatnak fegyveres felkelést a manilai kormánnyal szemben.

Hirado,hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑