Cadmus fordítás Cadmus

Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter nyerte a ciprusi elnökválasztást

2023. 02. 13.

Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter aratott győzelmet a ciprusi elnökválasztás vasárnapi második fordulójában – közölte a szigetország közszolgálati rádiója a nicosiai belügyminisztériumra hivatkozva.

A független jelöltként induló, 49 éves konzervatív politikus, akit többségében jobbközép pártok támogattak, a voksok 100 százalékának feldolgozottsága mellett a szavazatok 51,9 százalékát szerezte meg.

Kihívója, a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott, de ugyancsak függetlenként induló Andreasz Mavrojannisz egykori diplomata elismerte vereségét. “Gratuláltam Nikosznak” – közölte a voksoláson 48,1 százalékos támogatottságot szerzett politikus a közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Cipruson nagyjából 560 ezer választásra jogosult adhatta le szavazatát. A szigetországban a közvetlenül választott államfő alakítja meg és irányítja a kormányt.

A sziget északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután görög ciprusi puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert “Észak-ciprusi Török Köztársaság”. A voksolást ezért csak a sziget déli részén tartották meg.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑