Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Őrizetbe vettek Svájcban egy algériai ellenzéki vezetőt

2019. 03. 09.

Őrizetbe vették a genfi hatóságok Rachid Nekkazt, az algériai ellenzék egyik vezetőjét pénteken, mert engedély nélkül akart behatolni a kórházba, ahol az algériai elnököt gyógykezelik – jelentették hatósági források.

A genfi rendőrség szóvivője, Joanna Matta hozzátette, hogy Nekkaz a kórház biztonsági emberek által őrzött területére akart erőszakkal behatolni. A politikus végül engedett a többször elhangzott rendőrségi felszólításnak, a kórház vezetősége viszont illegális behatolás miatt feljelentést tett.

„Negyvenmillió algériai akarja tudni, hol van az elnök” – jelentette ki Nekkaz, aki azt is elmondta, nem biztos benne, hogy Abdel-Azíz Buteflika életben van-e még egyáltalán.

A francia-algériai kettős állampolgár Nekkaz korábban lemondott a francia állampolgárságáról azért, hogy az algériai elnökválasztáson elinduljon, azonban elemzők úgy vélik, jelöltsége meg fog bukni egy másik algériai törvényen, amely azoknak is megtiltja az indulását, akiknek akár korábban más állampolgárságuk volt.

Nekkaz már 2014-ben is indulni akart a megmérettetésen, és ehhez elmondása szerint össze is gyűjtötte a szükséges 62 ezer aláírást, de az ívek szerinte eltűntek az alkotmányozó bizottság irodájából.

Nekkaz, aki sikeres üzleti karriert tudhat a magáénak, 2007-ben elindult a francia elnökválasztáson is. 2016-ban is a francia közvélemény érdeklődésének a középpontjába került, mert vállalta: ki fogja fizetni az összes büntetést, amit az egész testet eltakaró fürdőruha, a burkini viselése miatt szabnak ki a francia hatóságok a muszlim nőkre.

A 82 éves Buteflika 2013-ban szélütést szenvedett, azóta a nyilvánosság előtt csak ritkán jelent meg, és akkor is kerekesszékben. Ennek ellenére nemrég szóvivője útján bejelentette, hogy indulni kíván az áprilisban tartandó algériai elnökválasztáson. Amennyiben győz, Buteflikának ez lenne az ötödik mandátuma.

A bejelentés hírére a fővárosban, Algírban és több más nagyvárosban tüntetéshullám robbant ki, az emberek pedig a mai nap folyamán is az utcára vonultak, tiltakozva Buteflika indulása ellen. Szemtanúk beszámolói szerint a pénteki algíri tüntetés során, amelyre több ezer ember gyűlt össze, sokan az ország zászlóját lengették, mások pedig virágokat szórtak a rendőrsorfal felé. Néhány tüntető azt kiabálta, hogy Genf „tartsa csak meg az elnököt”.

A tüntetők továbbra is azt követelik a választási regisztrációs papírokat kezelő alkotmányozó bizottságtól, hogy ne fogadja el a jelenlegi elnök jelöltségét.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑