Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Tunézia

2022. 07. 29.

Elsöprő többséggel elfogadták az új alkotmányt Tunéziában

2022. 07. 29.

A tunéziai szavazók elsöprő többsége, 94,6 százaléka igent mondott az új alkotmányra a hétfői népszavazáson – jelentette be a választási bizottság elnöke, Farúk Buaszker kedd éjjel. Kaisz Szaíd elnök szerint a referendummal letették egy új köztársaság alapjait, az ellenzék tiltakozik.

A részvételi arány mindössze 30,5 százalékos volt – derült ki a hivatalos előzetes eredményekből. A helyi választási bizottság szerint 9,2 millióan voltak jogosultak szavazni, és majdnem 2,8 millióan mentek el.

Az ellenzéki pártok és a fő szakszervezet is bojkottra szólította fel a lakosságot. A népszavazás érvényességéhez nem szabtak feltételt a minimális részvételi arányra vonatkozóan.

Az államfő tavaly nyáron feloszlatta a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be. A 2011-es forradalmi eseményeket követően összeállított demokratikus alkotmányt az elnök arra hivatkozva írta át, hogy az országot ki kell vezetni az elmúlt évek bénultságából. Az alkotmány megszövegezése egy bizottság feladata volt, de a testület elnöke szerint a népszavazásra bocsátott tervezet jelentősen eltért javaslatuktól.

Az ellenzéki pártok puccsal vádolják az elnököt, és azt állítják, hogy az új alaptörvény visszalépés az egyeduralom felé. A változások nyomán a kormány és az igazságszolgáltatás az államfő befolyása alá kerül, és meggyengül a parlament.

Elemzők rámutattak: a tunéziaiak a gazdasági helyzet romlása miatt kiábrándultak az országot az “arab tavasz” óta irányító pártokból, és elégedetlenek a fennálló politikai rendszerrel. Az észak-afrikai országot gazdasági válság fenyegeti, ezért Tunézia tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy mentőcsomagról.

Érvénytelennek minősítette Tunéziában az ellenzék az új alkotmányról rendezett népszavazást

Érvénytelennek nevezte csütörtökön a tunéziai Ennahda mérsékelt iszlamista párt az országban nemrég az új alkotmányról rendezett népszavazást, és puccsal vádolta az elnököt.

A pártot vezető Rasíd Gannúsi jegyezte közleményben leszögezik: a július 25-i referendum – amelyen a többség az új alkotmányra voksolt – részvételi aránya alacsony volt, és éppen ez a bizonyítéka annak, hogy az ország többsége nem kér a Kaisz Szaíd elnök beterjesztette alkotmányból.

Szaíd mindazonáltal az eredményhirdetést követően azt mondta, ” a referendummal letették egy új köztársaság alapjait”.
“Továbbra is a 2014-ben életbe lépett, a forradalom győzelmét követően megszövegezett alkotmány az érvényes” – emelik ki a párt közleményében, hozzátéve: folytatják a harcot az elnök “puccsa” ellen, és azon dolgoznak, hogy szabad és tisztességes elnök- és parlamenti választásokat tartsanak Tunéziában.

Szaíd tavaly nyáron oszlatta fel a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be. A 2011-es forradalmi eseményeket követően összeállított demokratikus alkotmányt az elnök arra hivatkozva írta át, hogy az országot ki kell vezetni az elmúlt évek bénultságából. Az alkotmány megszövegezése egy bizottság feladata volt, de a testület elnöke szerint a népszavazásra bocsátott tervezet jelentősen eltért javaslatuktól.

Emellett július elején a bíróság befagyasztotta az államfő több politikai ellenfelének, köztük Gannúsinak a bankszámláit.
A feloszlatott törvényhozás elnöki tisztét is betöltő Gannúsi ellen már korábban kiutazási tilalmat is elrendeltek.

Elemzők rámutattak: a tunéziaiak a gazdasági helyzet romlása miatt kiábrándultak az országot az “arab tavasz” óta irányító pártokból, és elégedetlenek a fennálló politikai rendszerrel. Az észak-afrikai országot gazdasági válság fenyegeti, ezért Tunézia tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy mentőcsomagról.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑