Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 10. 10.

Kettős robbantásos merényletet követtek el Ankara központjában

2015. 10. 10.

 A főpályaudvar tőszomszédságában szombat délelőtt 10 óra körül két pokolgépes merényletet hajtottak végre a török fővárosban a szakszervezetek és a kurd barát civilek által tüntetésen.

A terrortámadásban 86 ember vesztette életét a sérültek száma megközelíti a 200-at. A sebesültek közül 28-at intenzív osztályon kezelik.

A szombat délelőttre szervezet tüntetést a szakszervezetek kezdeményezték, de a kurd barát civilek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kurd tüntetők a török-kurd megbékélés mellett demonstráltak, amikor is pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant fel Ankara belvárosában.

A merényletet egyik terrorszervezet sem vállalta fel.

#AnkaradayızEmek, Barış ve Demokrasi mitinginde meydana gelen patlama anı videosuDokuz8haber

Posted by Dokuz8haber on 2015. október 10.

Törökország hónapok óta belpolitikai válságban szenved. Az Erdogan vezette AKP a júniusi választáson alul szerepelt, nemhogy az áhított kétharmadot sem tudta megszerezni, hanem a parlamenti többség is kicsúszott a kormánypárt kezéből. Az ellenzéki pártokkal kezdeményezett koalíciós tárgyalások is zsákutcába futottak ezért november elejére új választásokat írtak ki. A török állam egyre jobban destabilizálódik.

A kurdok szerint hasonló módon, mint pár hónappal ezelőtt Dél-Törökországban merényleteket követnek el békés kurd tüntetők ellen, hogy megfélemlítsék őket.

A kurd barát párt a HDP a választások után, ha kormányra kerül a kurdokat elismert nemzetiségként akarja elfogadtatni a török parlamenttel. Az ellenzéki pártok egységesen elítélik Erdogan Szíriával kapcsolatos külpolitikáját, és a kormányzó AKP leváltása után teljes határzárat fognak elrendelni, hogy megakadályozzák a terroristák mozgását a két ország között.

Orientalsita.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑