Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2015. 08. 31.

3D-s kamerákkal készült felvételekkel őriznék meg a Közel-Kelet ókori műemlékeit

2015. 08. 31.

Háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas kamerákkal akarják ellátni a közel-keleti államok lakosait az ókori műemlékek megmentése érdekében, oxfordi és cambrdige-i régészek terve szerint a felvételek segítségével megőrizhetnék az Iszlám Állam által a térségben lerombolt műkincseket.

Több ezer ember kapna ilyen kamerákat, amelyek felvételei alapján a szakemberek háromdimenziós nyomtatási technológiával el tudnák készíteni az épületek és műkincsek másolatait – adta hírül a BBC News honlapja.

A régészek szerint a helyzet egyre sürgetőbb az után, hogy a militánsok a közelmúltban felrobbantottak egy kétezer éves római kori templomot az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romvárosban, Palmyrában.

A Baal-Shamin templom volt Palmyra egyik legjelentősebb műemléke. Baal-Shamin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták.

A Digitális Archeológiai Intézet projektjében azt tervezik, hogy ötezer kamerát osztanak szét világszerte a válságövezetekben, amelyekkel 2016 végére mintegy egymillió felvételt készíthetnének.

“Versenyt futunk az idővel. Változtattunk a terv időbeli végrehajtásán a megsemmisített műemlékek fényében” – mondta a BBC Rádió 4-es csatornája Today című hírműsorának Roger Michel, az intézet igazgatója.

Bár temérdek felvételt készült ezekről a műemlékekről, a 3D-s technológiai lehetővé tesz a műkincsek újraalkotását.

A régészcsoport egy olcsó 3D-s kamerát tervezett, amellyel tapasztalatlan használók is jó minőségű felvételeket készíthetnek és tölthetnek fel automatikusan a program adatbázisába.

“A digitális régészet véleményem szerint a legjobb remény arra, hogy megőrizzük ezen műemlékvédelmi területek építészetét, művészettörténetét” – tette hozzá.

A legnagyobb kihívásnak a kamerák szétosztását nevezte Michel, mint mondta, az illetékesek az UNESCO-val fognak együttműködni.

Orientalista.hu -MTI

Megosztom:

Back to Top ↑