Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 03. 20.

A szélsőjobb erősödése Európában

2016. 03. 20.

Európa legtöbb országában folyamatos erősödés figyelhető meg a szélsőjobboldali pártok népszerűségében. A jelenség nem a migránsválsággal kezdődött, de kétségtelenül rátett egy lapáttal.

Az egyik utolsó bástyának tartott Németországban is a legutóbbi tartományi választásokon előretört az Alternatíva Németországért (AfD) nevű euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, Szász-Anhalt tartományban a szavazatok 24%-át szerezték meg.

A német The Local c. lapban közölt közvéleménykutatás szerint az AfD jelenleg Németország harmadik legerősebb pártja.

A Párt vezetője, Frauke Petry korábban arról is nyilatkozott, hogy a migránsok ellen bizonyos esetekben lőfegyvereket is lehetne alkalmazni. Azt hihetnénk, az ilyen jellegű kommentek ártanak a párt népszerűségének, de láthatóan nem így van.

A liberális Skandináviától a kontinens déli részén lévő Görögországig és Olaszországig, a szélsőjobboldali pártok lényeges népszerűségnövekedésnek örvendhetnek.

Dániában a DPP (Dán Néppárt) erősödése borzolja a hatalmon lévő pártok kedélyeit. 2015-ben 21%-ot értek el a választásokon, és ezzel Dánia második legnagyobb pártja lettek. Bár nincsenek benne a kormányban, de a kormánypártok adaptálódnak a DPP kihívásához, nem hiába olyan erős Dánia részéről a bevándorlókkal szembeni ellenállás.

Svájcban a Svájci Néppárt (SVP) tavaly 30%-ot ért el a parlamenti választásokon, és ezzel az ország legerősebb pártja lett. A svájciaknak külön kifejezésük van a jobboldal erősödésére: „rechtsrutsch” (jobbra csúszás).

Olaszországban ott van a Lega Nord, amelynek a vezetője, Matteo Salvini többször is heves megjegyzéseket tett a romákra, muszlimokra és bevándorlókra. A párt a tavalyi tartományi választásokon nagyot erősödött, a tradicionálisan baloldali Toszkánában a szavazatok 20%-át szerezték meg.

Nem mindenhol figyelhető meg ez a jelenség, például Spanyolországban, Portugáliában vagy Nagy-Britanniában nem tudnak labdába rúgni a szélsőjobb. De valami készülődik Európában. Még nem érte el a forráspontot, de a buborékok már láthatóak.

Ha a migránsválság és a gazdasági válság mélyülni fog, akkor érdekes dolgok történhetnek még a jövőben.

Az Arany Hajnal támogatói Görögországban

Az Arany Hajnal támogatói Görögországban

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

,
Back to Top ↑