Cadmus fordítás Cadmus

A tunéziai elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek

2021. 07. 26.

Tunéziában a parlament működését felfüggesztő és a kormányfőt leváltó Kaisz Szaíd államfő az elnöki biztonsági szolgálat vezetőjét, Háled Jahjauit nevezte ki belügyminiszternek – közölte két biztonsági forrás is hétfőn.

Ezzel egy időben demonstráció kezdődött a törvényhozás épülete előtt, ahol a legnagyobb tunéziai politikai párt, az Újjászületés Mozgalom (En-Nahda) hívei gyűltek össze, tiltakozva az államfőnek a parlament felfüggesztéséről, Hisem Mesisi kormányfő leváltásáról és a végrehajtó hatalom átvételéről szóló vasárnapi döntése ellen.

Rásid Gannúsi, az En-Nahda vezetője és a parlament elnöke, valamint más törvényhozók hétfőn a kora reggeli órákban megpróbáltak bejutni az törvényhozás épületbe, de a katonaság – amely már hajnalban oda vonult – megakadályozta őket ebben.

A párt közösségi oldalára feltett egyik videó tanúsága szerint a politikusok azt a választ kapták, hogy a parlament zárva van, és a hadsereg ennek szerez érvényt. Az En-Nahda ezután felszólította támogatóit: “tiltakozzanak az épület előtt, hogy megvédjék a forradalmat és a nép akaratát”. Néhány tüntető “nyissátok ki az ajtót!” kiáltással felmászott a parlament zárt kapujára, amely mögött egy páncélozott jármű állt. Nem sokkal később a rendőrség kiszorította a tüntetőket a kapu elől.

Az al-Arabija pánarab tévécsatorna beszámolója szerint az elnök, Szaíd támogatói is összegyűltek a parlament közelében. Dulakodás kezdődött a két csoport között, mígnem a biztonsági erők szétválasztották őket.

A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről.

A leváltott kormányfőhöz, Hisem Mesisihez közel álló, valamint két biztonsági forrás szerint a miniszterelnök az otthonában tartózkodik, nincs letartóztatva.

A katari székhelyű pánarab tévé, az al-Dzsazíra arról számolt be, hogy hétfőn a rendőrség megrohamozta a televízió tuniszi irodáját, és az összes alkalmazottat távozásra szólította fel.

Tíz éve, 2011 januárjában Tunéziában kezdődött az arab világon végig söprő, arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő rendszerek ellen. Tunéziában a megmozdulások révén elmozdították hivatalából az országot több mint 20 éven át irányító Zejn el-Abidin ben Alit, és elkezdték megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert, ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami miatt sokan továbbra is elégedetlenek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑