2017. 11. 20.

Egy újabb diktátortól búcsúzhatunk elRobert Mugabe házi őrizetben lévő zimbabwei elnök sajtóinformációk szerint beleegyezett abba, hogy lemond, és már meg is fogalmazta a lemondásáról szóló levelet.

A világ legidősebb elnökét kevesebb mint egy hét alatt sikerült elmozdítania a hadseregnek. A zimbabwei kormányerők szerdán vették át a hatalmat Mugabétól, akit feleségével együtt házi őrizetbe helyeztek.

A katonákkal kötött alku értelmében Mugabe és felesége, Grace teljes védettséget kap.

Sokan azt hitték, hogy Mugabe már vasárnap lemond, azonban ez nem történt meg, hiszen beszédében egy szót sem ejtett erről a témáról. A politikus arról beszélt, hogy a jövő hónapban elnökölni fog a kormánypárt – a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) – ülésén, miután a szervezet központi bizottsága megfosztotta pártvezetői tisztségétől.

Még Mugabe beszéde előtt a párt központi bizottsága a korábban menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta meg pártelnöknek. Mugabénak hétfő délig szabtak határidőt arra, hogy önként lemondjon, különben ZANU-PF alkotmányos vádemelést kezdeményez ellene.

Orientalista.hu – 888.hu

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com