Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek tüntettek a rendeleti úton kormányzó tunéziai elnök ellen

2021. 09. 27.

Ezrek vonultak ki a tunéziai főváros, Tunisz utcáira vasárnap, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a gyakorlatilag rendeleti úton kormányzó Szaíd Kaisz elnökkel szemben.

A megmozdulások a főváros központi részén található Habíb Burgiba sugárúton zajlottak, ahol a 2011-es tüntetéseket is tartották, amelyek megdöntötték az akkori államfő, Zejn el-Abidin ben Ali uralmát.

A tüntetők a többi között “le a puccsal” és “Szaídnak mennie kell” jelszavakat skandáltak.

A tiltakozás arra irányul, hogy az államfő visszavonja július óta hozott intézkedéseit, amelyekkel a többi között felfüggesztette a parlament működését, menesztette a kormányfőt, és a közelmúltban rendkívüli intézkedések életbe léptetésével és az alkotmány egyes részeinek felfüggesztésével kiterjesztette törvényhozói és végrehajtó hatalmi jogköreit.

Az ellenzék és Szaíd bírálói államcsínynek minősítették a történteket az észak-afrikai arab országban, ahol a 2011. évi “arab tavasz” után demokratikus államrendet vezettek be.

“Mostanra egy alkotmányellenes, egyszemélyes monarchiává váltunk Szaíd Kaisz vezetése alatt” – hangsúlyozta a Hisám Masísi leváltott miniszterelnököt támogató ellenzéki Ennahda Mozgalom egyik parlamenti képviselője. “Amennyire tőlünk telik elutasítjuk a puccsot és támogatjuk a legitimitást és alkotmányosságot helyre állítani hivatott nemzeti párbeszédet és később támogatni fogjuk az alkotmányos keretek közötti reformokat is” – tette hozzá asz-Szahbi Atik. A mérsékelt iszlamista politikai erőnek számító Ennahda Szaíd ellenzékéhez tartozik, s a felfüggesztett törvényhozásban többséggel rendelkezett.

Az államfő támogatói szombaton tüntettek szintén a Tunisz szívében lévő sugárúton. Ezen a tüntetésen Szaíd hívei a tunéziai alkotmány példányait égették el ezzel kifejezésre juttatva elégedetlenségüket az arab tavasz óta fennálló politikai rendszerrel.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑