Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 03. 22.

Damaszkusz elítéli a merényleteket, de a Nyugatot hibáztatja

2016. 03. 22.

A szíriai kormány határozottan elítélte a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza azokat.

 A SANA hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások

 “az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei”. A tisztségviselő szerint “egyesek politikai érdekektől vezérelve mérsékeltnek (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat”.

Damaszkusz a szíriai háborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak.

“Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel”. – nyilatkozta a SANA-nak az egyik szíriai politikus.

(A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)

A magát demokratikus ellenzéknek nevező Szíriai Nemzeti Koalíció egyik prominens vezetője, Haitham Al-Maleh fél évvel ezelőtt épp Brüsszelben jelentette ki egy élő tv-interjújában, hogy ha választás elé állítják, akkor Assad helyett az Iszlám Államot fogja választani. A Nyugat és több térségbeli ország által támogatott szír ellenzék a genfi béketárgyalások során nem hajlandó elhatárolódni a terrorszervezetektől. A szíriai kormánydelegáció többször is felkérte a szír ellenzék tárgyalócsoportját, hogy határolódjon el a Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezetektől, de ezt rendre elutasították.

Bashar Al-Assad szíriai elnök az elmúlt években többször is figyelmezette a nyugati vezetőket, hogy a Szíriában harcoló fegyveres csoportok támogatása egyenlő a terrorizmus támogatásával, ami egyszer visszájára fordulhat.

A Nyugat szövetségesének számító Szaúd-Arábia nyíltan támogatja a Nuszra Frontot, ami az Al-Kaida szíriai ága. A török kormány számos vezetője az Iszlám Állam által ellopott műkincsek és a kitermelt olaj felvásárlásának gyanújába keveredett.

Izrael az elmúlt öt évben számos alkalommal “megelőző légicsapást” hajtott végre a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei ellen. A kormány ellen harcoló terrorszervezetek sikeresen foglaltak el az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos területeket. Az Iszlám Állam és az Al-Kaida is több tucat falut birtokol, beékelődve a szíriai hadsereg és a megszállt Golán közé. Az izraeli hadsereg hadikórházakat is felállított, hogy a megszállt területekre menekült sebesült terroristákat ellássa. 

Szíriai titkosszolgálatok még nyáron hozták nyilvánosságra, hogy a migránshullámmal napi 150-200 terrorista hagyja el Szíriát és próbál megbújni a menekültek között, hogy bejusson Európába. Nem véletlen, hogy a nyugati titkosszolgálatok a nyár folyamán felvették az informális kapcsolatot a szíriai kollégáikkal, annak ellenére hogy a diplomáciai kapcsolatokat a legtöbb európai ország megszakította Damaszkusszal.

Orientalista.hu – Sinoda 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑