Cadmus fordítás Cadmus
Internet sejkség

2016. 01. 18.

Medina: Kerbela gyökerei – Husszein imám lázadása és a kiváltó okok – I. rész

2016. 01. 18.

Husszein imám, a családja, és társai (béke legyen velük) szent vére Kerbela síkságán folyt Muharram 10. napján. Megcsonkított holttestek hevertek a homokon, a fejeiket lándzsákra tűzték. A nőket, gyermekeket, és a beteg Sajjad imámot (béke legyen vele) fogolyként elhurcolták.

Bizonyára az Ashura egy olyan tragédia, amely más tragédiához nem hasonlítható, és nem csak az időszámítás utáni (muszlim naptár szerinti) 61-re korlátozódott, amikor a véres esemény megtörtént. Ez a borzalmas mészárlás, amit a Próféta (béke legyen vele és ő utódaival) hozzátartozóival tettek, nem csak az Omajjád dinasztia bűne volt egyedül. Az igazságtalanság magjait 50 évvel a Kerbelában lezajlott tragédia előtt vetették el Medinában.

A medinai tragédia

Az események a Próféta elhalálozásával kezdődtek, akinek még el sem temették a holttestét, máris sietett a Medinában levő nép egy része megválasztani a következő uralkodót Saqifánál.

Imam Ali (béke legyen vele) és a Próféta néhány közeli társa távol maradtak ettől. Az események, melyek nemsokára kibontakoztak, tragédiába torkolltak később. Ezek az események kövezték ki az utat Ahl-ul-Bayt (Mohamed-ház) ellen, amely során később azokat a szörnyű cselekedeteket követte el Muharram 10. napján.

Nők … Gyerekek …”Na és?”

Husszein imám és társai vértanúságát már említettük, de a nőkre és gyermekekre sem várt fényesebb jövő. Umar ibn Sa’ad (a Husszein imám ellen küldött hadseregek vezetője) és Shimribn Thil-Jawshan (a főparancsnok) kapcsán arról számoltak be, hogy előszeretettel verték a nőket és gyermekeket korbáccsal, valamint megkötözték a védtelen nőket és gyermekeket és városról városra hurcolták őket.

Csak találgatni lehet mindazokról az igazságtalanságokról, amik megtörténtek. De nem lehetünk meglepve egyiken sem, ha nem sokkal apja halála a Próféta lányának a karját addig verték korbáccsal, amíg meg nem feketedett, szeme kivörösödött és a fülbevaló a fülében széttört, miután megütötték őt. (Bayt al-Ahzan)

Ilyen kíméletlenséggel bántak a Próféta lányával még Medinában az ő kisgyermekek szeme láttára. A támadók felgyújtották Fatima házának ajtaját is, ugyanazon ajtót.

Kerbelában nem voltak ajtók, csak vásznak. De mint Medinában, a Próféta családjának háza lángok martaléka lett, azt is felgyújtották. A medinai gyújtogatás kapcsán, mikor figyelmeztetették a támadókat, hogy Fatima az általuk felgyújtani kívánt házban van, szinte halljuk a választ: “Na és?”

Orientalista.hu (english.tebyan.net – persianews.vcp.ir)

Megosztom:

Back to Top ↑