Cadmus fordítás Cadmus
Internet sejkség

2017. 04. 25.

Ábrahám (béke reá)

2017. 04. 25.

Ábrahám pátriárka az ábrahámita vallások ősapja, kb i.e. 2000-1800 körül élhetett Urban, az égistestimádó sumerok között. Miután próféta lett és összetörte a bálványokat, tűzzel próbálták meggyilkolni őt, ám sikertelenül.

Unokaöccsét Lótot, és feleségét Sárát leszámítva senki sem hitt benne, ezért elvándorolt a Mezopotámia északi részén található Harránba, és onnan isteni sugallatra Hebronban telepedett le, Kánaán földjén.

Az egyiptomiak uralma alatt található területen éhínség idején a Nílus völgyébe utazott, ahol a rabszolganőt, Hágárt adta az uralkodó neki második feleségül a tőle való félelmében, miután Sára elcsábításában rejtélyes betegségek akadályozták meg.

Hágártól született első gyermeke Izmael, aki Mohamed Próféta törzsének ősapja (béke reájuk). Sára féltékenysége végett Hágár családjának el kellett költöznie az arábiai Bekka völgyébe, ahol Ábrahámmal felépítették a Kábát, és megalapozták a mekkai zarándoklat szokását utódaik között az áldozatvágással együtt, melynek eredete Ábrahám elsőszülött fiának sikertelen feláldozásának próbatételében rejlik.

Hebronban második gyermeke a megidősödött Sárától született angyali látogatók örömhírét követően, akit Izsáknak neveztek el. Ő az izraeliták valamint az edomiták ősapja. Ábrahámnak a Tóra szerint még Sára után is voltak feleségei, akiktől született gyermekeitől származtak Kánaán többi nemzetségei, míg a Szodomástúl Gomorástúl elpusztult Ötváros helyén a Sós-tenger keletkezett, azon túl pedig a Szodoma pusztulását túlélő Lót két leányának leszármazottai: Moáb és Ammán a mai Jordánia területén.

Ábrahám sírhelye ma is megtalálható Hebronban. Zsidók, keresztények és muszlimok egyaránt látogatják eme hatalmas pátriárka nyughelyét.

Egy muszlim gondolatai facebook oldal

Megosztom:

Back to Top ↑