Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 08. 06.

Magyar régészt tüntettek ki Szíriában

2016. 08. 06.

A Szíriai Régészeti Főigazgatóság kitüntetésben részesítette a PPKE kutatási programjaként működő Szíriai-Magyar Régészeti Misszió és egyben a régészeti tanszék vezetőjét, Major Balázst – közölte a Dampress.

Margat várában ünnepélyes keretek között kitüntetésben részesítették Major Balázs régészt a Pázmány Péter Katolikus egyetem régészeti tanszék vezetőjét.

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió vezetője két évtizede dolgozik a közel-keleti műemlékek védelméért. Munkájának elismeréseként a Szíriai Kulturális Minisztérium és a Szíriai Régészeti Főigazgatóság  a II. András magyar király által finanszírozott kereszteslovag kori Margat várában tartottak ünnepséget.

A kitüntetést Dr Maamoun Abdalkarim főigazgató a margati várban adta át a magyar és szíriai csapat jelenlétében.

Major Balázs és csapata a kétezres évek eleje óta tárja fel főként a magyar vonatkozású keresztes várakat. 

Az öt éve dúló szíriai háború sem tántorította el a Pázmány Egyetem régész csapatát. Évente több alkalommal is kiutaznak Szíriába, hogy folytassák a régészeti misszió munkálatait. A munkálatokról lapunk többször is beszámolt (itt és itt).

Margat várának feltárása mellett a magyar régész csapat a világ legnagyobb kereszteslovag várának, a  háború sújtotta Krak des Chevaliers helyrehozatali munkálataiban is részt vesz. 

Major Balázs nem csak Szíriában hanem az észak-iraki területen is indított régészeti expedíciót.

Major Balázs a régészeti missziói mellett számos területen próbálja szorosabbra fűzni a két ország kapcsolatát. A magyar régésznek köszönhetően az év elején a szíriai fővárosban tárgyalt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora Amer Al-Mardini szíriai felsőoktatási és Issam Khalil kulturális miniszterekkel.

A PPKE rektorának szíriai látogatásával erősödtek azok a tudományos és kulturális kapcsolatok, amelyek a válság elmúltával lehetővé tehetik az új generáció bekapcsolódását a nemzetközi tudományos élet vérkeringésébe. A szeptemberi tanévtől kezdődően minden évben ötven szír diák kezdheti meg tanulmányait magyar egyetemeken, hogy az itt megszerzett tudást majd hazájuk újjáépítésében tudják kamatoztatni.

Szintén Major Balázs közreműködésével juthatott ki a szíriai háború kitörése óta először egy magyar püspök Szíriába, hogy találkozzon a helyi keresztény közösségekkel.  Kiss-Rigó László szegedi püspök  személyesen vitte el a  magyar hívek adományait a rászoruló szír  keresztényeknek.

Két hónapja Major Balázs az Európai Polgár díjat kapta meg. A díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Major Balázs és csapatának munkáit a PPKE BTK Régészeti Tanszék facebook oldalán tudja a kedve olvasó követni.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑