Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 04. 04.

Támogassa a magyar régészek szíriai ásatását!

2016. 04. 04.

A külföldi kollégáik közül utolsóként a magyar régészek tartanak ki Szíriában, ahol a keresztes lovag várai közül az egyik legjelentősebbet tárják fel. Major Balázs archeológus és arabista a Pázmány Péter  Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője a 2000 évek eleje óta kezdte el kutatásait Szíriában.

A  háború előtt még több mint hetven magyar szakemberrel és egyetemi hallgatóval működött a magyar misszió, a háború megindulását követően azonban csökkentették a létszámot.

A mostani régészcsapat  első missziója januárban indultak ki , közel egy hónapot dolgoztak a II. András magyar király által építtetett Margat várában, ami a világ egyik legnagyobb keresztes lovagvár. A Földközi tenger partján fekvő Banjasz város közelében áll a középkori erődítmény. A terület a szíriai háború alatt végig a kormányerők kezén volt, így biztonságos körülmények között dolgozhattak a magyar régészek. A magyar csapat több kutatásban is részt vett. Korábban besegítenek az európai kutatók által elhagyott és a kormányerők által tavaly visszafoglalt egykori keresztes erőd, a világhírű Crac des Chevaliers kutatásába, valamint a  Damaszkusz citadellájának munkálataiba is. Major Balázs és csapata tavasszal is dolgozni fog Szíriában.  Az ásatásokról portálunk folyamatosan beszámol.

Kedves olvasóinktól ehhez a fontos munkához kérjük a támogatásukat, és adójuk 1%-át szánják a  Sham Kulturális Közhasznú Alapítványnak ami a magyar régész csapat misszióját finanszírozza.

Margat vára – Szíriai Magyar régészeti misszió facebook oldala itt elérhető.

Adója 1%-ával támogassa a magyar régészek szíriai ásatását!

Sham Kulturális Közhasznú Alapítvány

Adószám:18258507-2-43

Köszönjük támogatásukat!!!

Orientalista.hu 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑