Cadmus fordítás Cadmus

Ügyfelek tucatjai támadtak meg bankfiókokat a libanoni fővárosban

2023. 02. 16.

Elkeseredett ügyfelek tucatjai rohamoztak meg különböző bankfiókokat csütörtökön a libanoni fővárosban, Bejrútban.

Az emberek arra a hírre reagáltak, hogy a hét eleje óta a libanoni font amerikai dollárral szemben jegyzett árfolyama újabb negatív rekordot döntött.

A betétesek gyorsan szerették volna készpénzben felvenni a számláikon lévő pénzösszegeket.

A tömegjelenetekkel párhuzamosan tiltakozó megmozdulások is zajlottak, mert a bankok zárva tartanak: több bankfiók ablakait kövekkel dobálták meg a tüntetők, vagy gumikat gyújtottak fel a bejáratuknál.

Libanonban három éve tart az a súlyos gazdasági, pénzügyi és szociális válság, melynek következtében a bankok szigorúan korlátozzák az állampolgárok által külföldi valutában felvehető készpénzmennyiséget, miközben a libanoniak többsége évek óta amerikai dollárban tartja megtakarításait.

A korlátozás azt jelenti, hogy a betétesek pénzállományát részben vagy teljesen befagyasztották. Ezért egyre többen küzdenek komoly anyagi nehézségekkel, vagy már képtelenek fedezni napi kiadásaikat.

A libanoni bankszövetség a múlt héten határozatlan idejű sztrájkot hirdetett egy bírósági ítélet ellen tiltakozva, amely arra kötelezte az egyik bankot, hogy teljes egészében fizesse ki egyik betétesét. A bankszövetség a sztrájkot azzal indokolta, hogy a bankok nem tudnak minden betétest teljesen kifizetni, és bezárta a bankfiókokat.

A betétesek a fiókbezárásokra azzal reagáltak, hogy kétségbeesve próbáltak minél több készpénzt dollárban felvenni számláikról, így már akkor hosszú sorok alakultak ki a bankautomaták előtt.

A gazdasági válság kezdete előtt, 2019-ben még 1500 libanoni fontot adtak egy amerikai dollárért, de az elmúlt három év alatt 90 százalékkal értékelődött le a közel-keleti ország valutája.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑