Cadmus fordítás Cadmus

Többen meghaltak Irán déli részén a biztonsági erők és beludzs szeparatisták között kitört összecsapásokban

2024. 04. 04.

Legkevesebb húsz ember meghalt a délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban csütörtökre virradóra a biztonsági erők és beludzs fegyveres lázadók között kitört összecsapásokban.

Az IRNA iráni állami hírügynökség Madzsid Mírahmadi belügyminiszter-helyettes bejelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy a lázadók éjszaka ütöttek rajta az iráni Forradalmi Gárda elithadsereg Raszk és Csahbahar városokban található létesítményein, az utóbbiban pedig

túszokat is ejtettek, de őket a biztonsági erők nem sokkal később kiszabadították.
A biztonsági erők soraiban öt halott és tíz sebesült van – tette hozzá az IRNA, amely a Dzsais el-Adl nevű, Teherán által terroristának minősített szeparatista lázadószervezetet nevezte meg elkövetőként.

A hivatalos közlésből nem derült ki, hogy véget értek-e az összecsapások. Az állami televízióban videofelvételeket is közöltek az utcai lövöldözésről.

Tavaly decemberben 11 rendőr halt meg egy Raszkban történt terrortámadásban, amelynek elkövetőjeként a Dzsais el-Adl jelentkezett.
Januárban feszültté vált a viszony Teherán és Iszlámábád között, mert Irán drónokkal és rakétákkal támadta a szervezet pakisztáni területen található feltételezett bázisait.

A zömében szunnita muszlimok lakta Szisztán-Beludzsisztánban meglehetősen rossz a közbiztonság, részben a vallási, etnikai alapon szerveződött szeparatista csoportok, részben a kábítószercsempész-bandák miatt.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑