Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorizmus

2015. 12. 06.

Az Eufrátesztől Németországig – Hogyan lesz valaki terroristából „menekült”!

2015. 12. 06.

Ahmed Abd Al-Karim Al-Hajah Aleppoban kezdte pályafutását egy terrorszervezetnél, most Nürnbergben kért és kapott menedékjogot. Neki sikerült. Ahmed példaképe lett sok terroristának, akik most követik őt.
Al-Hajah a Szabad Eufráteszi Brigád (SZEB) aleppoi csoportjához csatlakozott 2012-ben. Hamar a csoport alvezére lett. A szervezet a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) ernyőszervezet tagjaként működött Szíriában.

Csoportjának fő tevékenysége a szíriai közösségek vezetőinek meggyilkolása volt. Majd a gyilkosságokat rendszerint a kormányerőkre hárították ezzel akarták előidézni azt, hogy a szír emberek a damaszkuszi kormány ellen  forduljanak.

Al-Hajah személyesen végezte ki Maskanehban Jamaan Al-Khafaji sejket a Khafaji klán vezetőjét. Drekishban a város rendvédelmi erők vezetőjét gyilkolta meg. Tettei miatt előléptették, és a szervezet katonai és biztonsági vezetőjévé nevezeték ki.

Aleppo tartományban fegyveresei útonállóként rabolták el az embereket  akikért magas összegű  váltságdíjat kértek.

Az általuk ellenőrzött utakon az embereknek különadót kellett fizetni. A bevételből fegyvereket  vásároltak és újabb zsoldosokat tudtak fínanszírozni.

Al-Hajah részt vett az ország olaj és műkincs rablásában amit közvetítökön keresztül a törökországi fekete piacon értékesítette. Például az aleppoi ipar és gyár telep kifosztásából származő gépek eladásában is részt vett.

Miután a Szíria Szabad Hadsereg (FSA) azon belül a Szabad Eufráteszi Brigád (SZEB) meggyengült és  az anyagi és katonai utánpótlást is akadozni látszott, terrorszervezetével együtt gyorsan átigazolt a feltörekvő szaúdi és katari fínanszírozásból megalakult  Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Fronthoz. A hűségeskü után megkapta a Nuszra Front franchise jogait Aleppo tartomány déli területeire.

Al-Kaidásként terrorcsoportjával  együtt részt vett az Al-Jirah katonai repülőtér elfoglalásában, és hónapokon keresztül sikertelenül ostromolta Kwejszr légitámaszpontot illetve a Szíriai Arab Hadsereg 17. ezredének bázisát.

Az Iszlám Állam megerősödése után újból szervezetet váltott és csatlakozott Al-Baghdadi  által kikiáltott kalifátusához.
Az Iszlám Államnál eleinte az öngyilkos merénylőket készítette fel és indította őket utolsó útjukra a robbanóanyagokkal megpakolt autókkal együtt. Tevékenységét főleg Deir Ezzourban és Rakkában fejtette ki.

.

Később az Iszlám Állam által elrabolt gyerekek átnevelését és kiképzését kapta meg feladatként. Vallási hitszónokként gyakran mondott beszédeket az Al-Kijari és Al-Habubih mecsetekben.

Testvérét Mohamedet azzal bízta meg, hogy utazzon Európába dzsihadistákat toborozni. Majd három hónap elteltével követte őt és idén júliusban a nagy menekült hullámba megbújva sikeresen eljutott Nyugat Európába több mint valószínű, hogy Magyarországon is megfordult.

Jelenleg már rokonaival együtt legálisan tartózkodik Németországban, azon belül Nürnbergben, és mint „oltalmazott menekült” segélyeken tengeti életét.

Megjegyzés: A cikket a Szíriai Arab Hadsereg 4. ezredének hírszerzési csoportja által kiadott körözési dokumentumban szerepelt infromációk alapján írtuk.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

,
Back to Top ↑