Cadmus fordítás Cadmus

Jelentős előrenyomulásról számolt be a szudáni hadsereg

2024. 03. 12.

A szudáni hadsereg kedden jelentette, hogy felszámolta a vele szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet egyik alakulatát, valamint elfoglalta és ellenőrzése alá vonta a nemzeti rádió és televízió központját Omdurmánban.

A közlemény szerint a hadsereg az RSF térségből menekülő erőinek javát megadásra késztette, és lefoglalta felszerelésük, illetve járműveik nagy részét. Hozzáfűzték: a hadsereg célja, hogy teljesen felszámolja a félkatonai erőket a fővárosban, Kartúmban is.
Az RSF egyelőre nem reagált a hadsereg közleménylére.

A Szudáni Fegyveres Erők (SAF) egy magas rangú vezetője, Jasszer Atta tábornok vasárnap számolt be a hadsereg közelmúltbeli előrenyomulásáról a Kartúmmal szemben, a Nílus folyó nyugati partján fekvő Omdurmánban, ahol az állami média központja is található. Atta leszögezte, hogy nem lesz fegyverszünet Szudánban a ramadán, a muszlim böjti hónap ideje alatt, csak ha a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette RSF elhagyja az általa elfoglalt polgári létesítményeket és lakóházakat.

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette kormányhadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló RSF, valamint az utóbbival szövetséges milíciák között. Az RSF a főváros nagy részét elfoglalta a harcok első napjaiban. A konfliktusban ezrek vesztették életüket. Az ENSZ adatai szerint körülbelül 25 millió ember – az ország lakosságának fele – szorul segítségre a harcok okozta éhínség miatt, és mintegy 8 millióan hagyták el otthonukat.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑