Cadmus fordítás Cadmus

Katar: hosszútávú fegyverszünet a cél

2024. 03. 12.

Katar pár napos fegyvernyugvás helyett tartós tűzszünetre törekszik a Gázai övezetben – szögezte le kedden a katari külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a kitűzött céltól “egyelőre messze állnak”.

“Nem közelítünk a megállapodáshoz, vagyis nem látunk jelt arra, hogy a felek álláspontjai közelednének egymáshoz, de továbbra is reménykedünk” – fogalmazott dohai sajtótájékoztatóján Mádzsid al-Anszári, hozzátéve, hogy a fegyvernyugvást célzó tárgyalások Izrael és az övezetet ellenőrző Hamász között – több mint öt hónappal a gázai háború kirobbanása – óta folytatódnak a katari fővárosban és Kairóban.

Reményét fejezte ki mindazonáltal, hogy a felek a március 11-én kezdődött iszlám böjti hónap, a ramadán idején egyezségre jutnak.
Elmondta továbbá, hogy a dohai kormány továbbra is rendkívül fontosnak tartja egy az övezetbe vezető szárazföldi humanitárius korridor kialakítását, melyen át a segélyszállítmányok a gázaiakhoz juthatnak, aláhúzva, hogy a korridort nem helyettesítheti a tengeri folyosó.
Ugyancsak kedden gázai egészségügyi források azt közölték, hogy a háború gázai halottjainak száma meghaladta a 31 ezret és csaknem 73 ezer sebesültről tudni.

A harcok kirobbanása óta mind Katar, mind pedig Egyiptom igyekszik közvetíteni a Hamász és Izrael között. A tárgyalások a tűzszünet mellett a terroristák által elhurcolt izraeli túszok elengedését is célozzák. Jelenleg vélhetően még 134 túsz van a Hamász fogságában.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑