Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 07. 22.

Több országra is kiterjedhet Erdogan tisztogatása

2016. 07. 22.

Közel egy hete tart Recep Tayyip Erdogan által elindított “tisztogatási” folyamat Törökországban. A sikertelen puccskísérlet után bosszút esküdt a török államfő, ami Azerbajdzsánban is lecsapott.

Több tízezer embert menesztettek már Törökországban a tisztogatási hullám keretén belül. Iskolák és kulturális intézmények százait záratták be a kis-ázsiai országban. Az üldözés azonban a török határon túlra is kiterjedt.

A tisztogatási hullám Azerbajdzsánban is lecsapott. Ankara kérésére a bakui vezetés bezárja  az ország első magánegyetemét, a Kaukázus Egyetemet, amelyet Gülen támogatói alapítottak. Igaz, teljesen nem szűnik meg az intézmény, az állami Baku Higher Oil School fennhatósága alá kerül – adta hírül az Eruoasianet.

kaukázusi egyetem baku azerbajdzsán török gülen

A török-azeri kapcsolatok nagyon szorosan. Nem csak a rokoni száll köti össze a két nemzetet, hanem a vallás terén is egy felekezethez tartoznak az iszlámon belül. Ezen felül Törökország és Azerbajdzsán is ősi ellenségként tekint a keresztény Örményországra. A közelmúltban lezajlott újabb Hegyi-Karabahi konfliktusban Ankara határozottan kiállt Azerbajdzsán mellett, és katonai segítséget is felajánlotta Bakunak.

A térség geopolitikai szemszögéből is közös hasonló politikát folytat a két ország. Törökország és Azerbajdzsán hagyományosan jó kapcsolatot tart fent Izraellel, bár a török-izraeli kapcsolatok csak hosszabb kihagyás után az utóbbi hetekben rendeződtek.

A török kormány szemét szúrja a romániai magániskolák hálózata is. Törökország azt akarja, hogy zárják be Romániában a Lumina-iskolákat, mert azokat állítólag Fethullah Gülen hitszónok körei finanszírozzák, és valójában a fiatalok iszlamizációját végzik.

A romániai iskola-hálózatot egy ernyőszervezet működteti  Lumina Oktatási Intézmények név alatt amit 1994-ben alapítottak Konstancán, összesen 11 oktatási intézmény tartozik most hozzá: a Spectrum Nemzetközi Iskolák, a bukaresti Nemzetközi Számítástechnikai Líceum, a konstancai Számítástechnikai Líceum, a bukaresti Nemzetközi Iskola és az ISB Korai Fejlesztői Központ. – közölte a Transindex.

lumina gülen román török

Az ernyőszervezet működteti Lumina Egyetemet is, ahol nemzetközi kapcsolatokat és európai tanulmányokat, valamint informatikai és telekommunikációs tanulmányokat lehet folytatni.

Ankara szerint gülenista kapcsolatait bizonyítja az, hogy a Lumina kimondottan az általa működtetett magániskolák tanulóinak szervez versenyeket amiken keresztül nemezközi megmérettetésekre is kijuthatnak a diákok. A török hatóságok ezeket a versenyeket gülenistákhoz kötik amiken a fiatalokat az iszlamizációra nevelik.

Iulia Nueleanu a Lumina ernyőszervezet szóvivője cáfolta a török kormány vádjait. Állítása szerint nem folyik központosított vallásos nevelés a tanórák a román tanügyminisztérium által jóváhagyott kerettanterv szerint folyik.

A szóvivő elmondta, hogy a romániai török nagykövet vádjai miatt válaszlépéseket kívánnak tenni, és a külügyminisztériumhoz fordulnak az ügyben.

A bakui egyetemhez hasonlóan Grúziában is működik egy Gülen támogatóihoz köthető intézmény. Ennek bezárását azonban a grúz oktatási miniszter visszautasította.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑